Woensdrechtse oppositie wil van Reimerswaal méér milieuonderzoek windmolenpark Ze-Bra

RILLAND / OSSENDRECHT – Actiegroep Ossendrecht Windstil doet een dringend beroep op de Woensdrechtse gemeenteraad om bij buurgemeente Reimerswaal opnieuw te pleiten voor extra milieumetingen. Coalitiepartijen ABZ, CDA en VVD hebben daar geen behoefte aan, blijkt dinsdag tijdens de Opinieraad Ruimte. Zij zien elke vorm van inspraak als een gepasseerd station: de bal ligt volgens hen nu bij het Reimerswaalse gemeentebestuur. Maar de oppositie neemt daar geen genoegen mee: in de Woensdrechtse Besluitenraad van november komt deze erop terug.

door: Han Verbeem

Een laatste poging, lijkt het, om het plan voor windmolenpark Ze-Bra aan te passen. De bezwaren richten zich op de molens op Ossendrechts grondgebied. Van de oorspronkelijk vijf ingetekende turbines zijn er in de plannen nog twee overgebleven; de actievoerende omwonenden nemen slechts met één winmolen genoegen en zij zien zich gesteund door de Woensdrechtse oppositiepartijen AKT, PvdA en D66. Want die vinden dat Reimerswaal onvoldoende gehoor geeft aan de Woensdrechtse wensen.

Losse eindjes

“Er zijn nog veel losse eindjes”, zegt ook Guy Janssen (D66). De turbines van 200 meter hoog zouden ingrijpende effecten hebben op de natuur van de Brabantse Wal en het Markiezaatsmeer. Arjan Buijssen (ABZ) denkt dat er in deze fase van het project nauwelijks meer invloed mogelijk is. “Onze rol als raad is uitgespeeld”, zegt ook Robbert-Jan Willeboordse (VVD). Maar Janssen denkt er anders over. “Voor ons is het nog geen omgeslagen pagina”, stelt hij. “Reimerswaal heeft de adviezen van Woensdrecht maar voor een beperkt deel overgenomen. Daarom is het goed nog eens kritisch naar dit dossier te kijken.”

Motie

Wendy de Koning-Bogers (PvdA) verwijst naar een bepaling die de gemeenteraad in juli heeft aangenomen, waarin het Woensdrechtse raad zich het recht voorbehoudt om Reimerswaal van adviezen te blijven voorzien. De oppositiepartijen willen op initiatief van AKT tijdens de raadsvergadering van 11 november daarom een motie indienen, om de Reimerswaalse raad tot extra milieumaatregelen aan te sporen en bij de verdere uitvoering van het windproject op ‘de pauzeknop’ te drukken.

(foto: Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden