Zaterdag 25 maart Zeeuwse compostdag: van GFT-afval naar groenbemester

KAPELLE – Op zaterdag 25 maart is de Zeeuwse compostdag. Die dag ontvangen inwoners een gratis zak compost bij een bezoek aan één van de Zeeuwse milieustraten, waaronder die in Kapelle. Dit als bedankje voor het scheiden van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten – zo laat de gemeente Kapelle weten. Ook geven vrijwilligers informatie over het composteren van afval: “Van dit GFT-afval maken we een bodemverbeteraar. Dit Zeeuwse compost wordt gebruikt in de landbouw, bij tuinders en particulieren. En: ook theezakjes en koffiepads mogen weer in de groenbak.

door: Han Verbeem

GFF-afval bestaat uit etensresten die geschikt zijn voor compostering zoals schillen van aardappelen, groente en fruit, snijbloemen en tuinafval. “Maar natuurlijk ook etensresten zoals graatjes van vis en niet bruikbare etensrestjes. Het mag allemaal in de groene bak.”

Koffiedrab

SInds kort is het toegestaan om theezakjes en koffiepads bij het GFT-afval te doen, meldt de gemeente Kapelle.  “De koffie- en theeproducenten in Nederland hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om theezakjes en koffiepads composteerbaar te maken. Dat is nu gelukt.” Zo blijkt 90 procent van het koffie- en theedrab verwerkbaar. Koffiecups van aluminium of plastic horen niet bij het GFT-afval.

Schoon GFT

Want er mogen geen andere stoffen bij het GFT zitten. “Plastic en glas composteren niet en we willen ook niet dat dit in de bodem terecht komt. Daarnaast komt GFT dat niet gescheiden wordt bij het restafval en gaat de verbrandingsoven in. Dat is slecht voor het milieu en duurder dan verwerking tot compost.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden