Zeeuws zangduo Anita en Ed gaat de politiek in als lijstduwers voor 50Plus: ‘Ouder worden is geen straf’

GOES / THOLEN / BERGEN OP ZOOM – Het zangduo Anita en Ed Kouwenhoven gaat de politiek in. Ze zijn door de partij 50Plus gevraagd om als kiesduwer in Bergen op Zoom mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maar. Het populaire Zeeuwse zangduo is op de Bevelanden zeker geen onbekende, de twee zijn regelmatig te horen bij publieksevenementen – zoals de Mosselfeesten in Yerseke en de Kapelse Dagen.

door: Han Verbeem

Anita en Ed doen staan ze op plaats 10 en 11 van de Bergse 50Plus-partij. De covid-pandemie heeft hen namelijk politiek bewust gemaakt en ze voelen zicht betrokken bij ouderen die door de crisis zijn getroffen. Vandaar dat de muzikanten niet lang hoefden na te denken, toen ze afgelopen zondag door de partij zijn gevraagd.

Corona van dichtbij ervaren

Als artiesten ervaren ze de coronacrisis van heel dichtbij. “We hadden twee jaar geleden nog een overvolle agenda, maar van de één op de andere dag is alles gecanceld. We hebben heel veel vrije tijd sindsdien”, verzucht Anita. Toen ze een telefoontje kregen om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen, hoefden ze er niet lang over na te denken. Anita werkt in het Bravis ziekenhuis in West-Brabant en weet hoe groot de druk op de zorg is. Zelf heeft ze ook corona gehad, vertelt ze, en heeft in een ziekenhuis in Friesland gelegen. Ze zijn ook bekend vanwege het coronalied dat ze schreven, als steun voor het zorgpersoneel.

Heel ver weg

Ervaring met de politiek hebben ze niet en het is niet hun bedoeling om hoog op de kieslijst te staan. Bergen op Zoom ligt weliswaar buiten Zeeland, maar met hun woonboot hoeven ze alleen maar het kanaal over te steken. “We nemen ons huis dan mee”, merkt Anita lachend op. Maar tegelijk is het allemaal nog heel ver weg. “50Plus heeft nu één zetel in de raad en wij staan op de tiende en elfde plek. Er moet nog heel wat gebeuren wil de partij zoveel zetels halen.” 

Volop in het leven

En welk van hun vele nummers het beste past bij de verkiezingen? Daar zijn Anita en Ed het snel over eens: “Oud worden is geen straf”, zeggen ze in koor. Een lied dat bij de seniorenpartij past én aangeeft dat ouderen meetellen in de samenleving. Want met hun ruim 45-jarige muzikale ervaring behoort het tweetal inmiddels ook tot de doelgroep. “Vroeger was je met zestig jaar al oud, nu sta je op die leeftijd nog volop in het leven”, zo vat hij het in enkele woorden samen.,

Foto en video: Voor zangduo Anita en Ed is ouder worden zeker geen straf. (Beeldmateriaal Anita & Ed)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden