Zeeuwse SP’ers in actie voor behoud Bergse Bravis en huisartsenpost

BERGEN OP ZOOM – Zeeuwen zijn donderdagavond in actie gekomen vóór het stadhuis van Bergen op Zoom. SP Tholen wil het behoud van het Bergse ziekenhuis een heropening van de dit jaar gesloten huisartsenpost. Beide zorgcentra zijn onmisbaar voor onder anderen inwoners van Tholen en Reimerswaal, vindt SP-raadslid Theo Korevaar.

door: Han Verbeem

Het is een bevreemdend zicht. Voor een uitgestorven stadhuis staan zo’n twintig demonstranten, in rode outfit en grote spandoeken. “Red Bravis Bergen”, klinkt het over de Grote Markt. Een fietser kijkt verbaasd om, een automobilist toetert en wil passeren. Het bekende tomatenlogo siert de protestborden en actiekleding van de demonstranten. 

Zeeuwse delegatie

Onder hen ook het Thoolse SP-raadslid Theo Korevaar die met een kleine Zeeuwse delegatie meedoet. “Het is avond en sommigen moeten ook werken. Dan heb je dat, he”, zegt hij verontschuldigend. Maar zijn boodschap is er niet minder krachtig om. Hij heeft tientallen inwoners van Tholen gesproken, die zich ernstig zorgen maken over de dreigende sluiting van het Bergse ziekenhuis. Bravis heeft vergevorderde plannen voor een geheel nieuw gebouw, net ten zuidwesten van Roosendaal langs de A58.

Niet te doen

Ook de sluiting van de Bergse huisartsenpost (HAP) naast het ziekenhuis is voor hen een probleem, omdat mensen van Tholen en Sint Philipsland nu op de post in Roosendaal zijn aangewezen, achttien kilometer verder van Bergen. “Dat is voor velen gewoon niet te doen”, zegt hij.

Reimerswaal

Korevaar krijgt ook soortgelijke signalen uit Reimerswaal, want de SP-leden aldaar vallen onder de Thoolse afdeling. De Bergse HAP sloot begin dit jaar de deuren. Het besluit was al in 2020 genomen maar is pas kort vóór de sluiting bekendgemaakt, zogezegd om onrust onder de bevolking te voorkomen. Inmiddels heeft een actiegroep van Korevaar’s partij een nieuwe online petitie opgezet om de sluiting tegen te gaan. Een eerdere, soortgelijk verzoekschrik ft heeft zo’n vierduizend handtekeningen opgeleverd, die aan de Bravis-directie is aangeboden. 

Overgrote meerderheid

De Bergse gemeenteraad vergadert deze avond over de toekomst van het ziekenhuis en de HAP. Weliswaar digitaal, maar Korevaar denkt dat het signaal duidelijk overkomt bij zijn Bergse collega’s. Uiteindelijk blijkt een overgrote meerderheid van de raad inderdaad vóór een motie te stemmen van de partijen GBWP en Lijst Lijssen.

Opnieuw onderhandelen

Het college moet terug naar de onderhandelingstafel met de directie van Bravis en kijken of andere zorginstellingen in het vrijkomende ziekenhuis hun intrek kunnen nemen. Wethouder Van der Zwan heeft moeite met deze raadsopdracht maar zal deze toch moeten uitvoeren.

Tijden zijn veranderd

Het verder uitwerken van de plannen is overigens aan een nieuwe raad en een nieuw college; over krap drie maanden zijn er al gemeenteraadsverkiezingen. Korevaar is overtuigd dat het roer omgaat en het Bergse ziekenhuis behouden blijft. “Corona heeft aangetoond dat het onmisbaar is. De tijden zijn veranderd.”

Foto: De Zeeuwse SP-delegatie voor het Bergse stadhuis. Rechts op de foto het Thoolse raadslid Theo Korevaar.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden