HEINKENSZAND – De drie fracties die nu het dagelijks gemeentebestuur van Borsele vormen (SGP/CU, CDA en PvdA) gaan nog vier jaar met elkaar door. Ze hebben daarover een akkoord met elkaar bereikt.
De coalitie wordt voortgezet met de drie zittende wethouders, Kees Westrate (SGP/CU), Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA). Ze worden op maandag 30 mei tijdens een extra raadsvergadering opnieuw ‘geïnstalleerd’ zoals dat heet. Ook de portefeuilleverdeling zoals die er nu is blijft min of meer gelijk. “We moeten alleen op detailniveau nog een aantal dingen bekijken”, zegt Weststrate.
Prioriteiten
De vorming van deze coalitie heeft ongeveer een maand in beslag genomen. Eerst moest het bestuursprogramma nog in het vat gegoten worden. Dat programma is door de zes fracties in de gemeenteraad samengesteld en onderschreven. Het geeft de prioriteiten aan voor de komende vier jaar: woningbouw (jongeren), energietransitie, leefbaarheid in de kernen en zoetwatervoorziening voor de landbouw. “Het eerste wat wij als coalitie gaan doen is reageren op dat bestuursprogramma”, zegt Kees Weststrate. “We zullen de raad moeten aangeven hoe we dat gaan doen. Nu de coalitie rond is, kunnen we daar aan gaan werken.” Weststrate hoopt eind juni een plan van aanpak te kunnen presenteren.
Winnaar en geen verliezer
De coalitievorming was in eerste instantie een zaak van de Lokale Partij Borsele (LPB), die als grootste partij uit de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart kwam. Grootste als het gaat om de meeste stemmen, niet de grootste voor wat betreft het aantal raadszetels. De LPB behaalde er uiteindelijk vijf. Evenveel als CDA en SGP/CU, die beide overigens ook meer stemmen binnenhaalden dan vier jaar terug. Ook de PvdA kreeg in Borsele meer stemmen en behield zijn twee zetels in de gemeenteraad. Kortom, de LPB mocht dan de winnaar van de verkiezingen zijn, de zittende coalitie was niet de verliezer.
Zeer comfortabel
Dat SGP/CU, CDA en PvdA met elkaar door zouden gaan, lag daarom voor de hand. De drie hebben twaalf van de negentien raadszetels in handen. Dat is wat je noemt een zeer comfortabele meerderheid. Bovendien kennen de drie wethouders elkaar goed en weten ze wat ze aan elkaar hebben. Tijdens de eerste formatiegesprekken met informateur Gerard Rabelink lieten ze ieder voor zich weten weinig vertrouwen te hebben in een verbinding met de LPB.
foto: Het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand (© Omroep Zeeland)