20e editie Answester Dweilfestival

HANSWEERT – Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Zondag 25 september 2022 is het tijd voor editie 20.

Het festival trekt steevast veel bezoekers; niet alleen uit Hansweert maar ook uit allerlei omliggende plaatsen. De organisatie is in handen van de Hansweertse muziekvereniging Scheldegalm en haar dweilband Scheldedweilers.

Corona gooide, net als bij veel andere festivals, in 2020 en 2021 roet in het eten en de edities van die jaren moest men dan ook met pijn in het hart annuleren. Maar dit jaar staan alle seinen op groen en is Hansweert, na 2 festivalloze jaren, weer toe aan een dweilbandfestival. 

Kerk

Het festival begint zondag al vroeg. Om 9:30 uur verzorgt Dweilband Scheldedweilers de muziek tijdens de eucharistieviering in de Rooms-Katholieke kerk aan de Kerklaan in Hansweert met toepasselijke stukken.
 

Dweilbands

Na de lunch gaat het festival pas echt van start. Dit jaar zijn er optredens van 10 dweilorkesten uit Zeeland en Noord-Brabant die zullen optreden tussen 13.00 en 17.30 uur. Te zien en te horen zijn: Kheb Wa’k Wou uit Goes, Hosternokke uit Wemeldinge, Leutbende Zomarstemme uit Roosendaal, Blaaskapel de Koenkelpot uit ‘s-Heerenhoek, Blaaskapel De Pikpot uit Kwadendamme, Simpelfonie feestorkest uit Etten-Leur, de Flessûh Trekkûrs uit Vlissingen, The Pink Panthers uit Goes, de Bareélen uit Hulst en de plaatselijke Scheldedweilers.
 
De deelnemende dweilbands verzorgen 2 optredens op zowel het hoofdpodium buiten op het dorpsplein als binnen in, aan datzelfde plein gelegen, dorpshuis Kaj Munk. Het dorpsplein is één groot terras compleet met biertapzagen en ook  6 foodtrucks. 
 
De middag wordt om 17:30 uur afgesloten door burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal waarbij ze het startschot geeft voor een finale waaraan alle, op dat moment nog aanwezige, muzikanten deelnemen.
 
Foto: Pixabay
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden