Amerikanen zien kansen voor Yerseke als uitvalsbasis oesterexport: ‘Logistiek is de kracht’

YERSEKE – Internationaal bezoek, deze week in Yerseke. Een Amerkaanse handelsdelegatie van de Oostkust bezocht  de ‘oyster capital of Europe’ en maakte kennis met de Zeeuwse oesterproductie. Zowel de Amerikanen als de Zeeuwen zien kansen in een onderlinge samenwerking; Yerseke zou zomaar de nieuwe uitvalsbasis kunnen zijn voor de Amerikaanse export naar Europese vasteland: “De logistiek is de grote kracht”, zegt Wouter van Zandbrink, van de vereniging van schelpdierhandelaren.

door: Han Verbeem

Maandag kwam de bus aan in Yerseke en gingen de Amerikaanse vertegenwoordigers in gesprek met de Zeeuwse oesterproducenten, in een tent bij de Oesterij aan de Havendijk. Schalen met ingevlogen oesters gingen langs de tafels. “Het zijn wel andere dan we hier gewend zijn”, zegt Naim Breem van De Meulmeester. Het is de Virginic (Crassostrea virginica), een soort die ook wel de Atlantische oester wordt genoemd en langs de gehele oostkust te vinden is, van noord naar zuid. Het smaakverschil met de ons bekende oesters van Yerse is duidelijk merkbaar: zilter van smaak met een licht bitterzoete ‘bite’, afhankelijk van de stroming. De meesten komen uit Massachuchets en New England.

Geen concurrentie

De Amerikaanse oesters vallen in de smaak, en zijn van een hoogwaardige kwaliteit. Van concurrentie is geen sprake, aldus Simon Jozeph van Roem van Yerseke. Aan weerszijden van de oceaan is een grote behoefte aan kwalitiatief goede oesters en de Amerikaanse varianten onderscheiden zich duidelijk van de Zeeuwse. “De markten vullen elkaar goed aan”, constateert hij. 

Uitvalsbasis

Yerseke zou een interessante uitvalsbasis voor de Europeanene kunnen zijn – binnen 24 uur kunnen de oesters naar de overige delen van het Europese vasteland worden vervoerd. De zesduizend kilometer tussen beide continenten zijn per vliegtansport te overbruggen. Inderdaad zijn er uitdagen met betrekking tot CO2-uitstoot, maar  – zo relativeerdt Joseph: vier uur met de vrachtwagen vaststaan op de ring van Antwerpen is ook niet alles.

De Amerikanen hebben dinsdag nog een ronde gemaakt langs de diverse oesterputten in Yerseke met vervolgens een busrit naar Kamperland. Woensdag vertrekt de groep weer, richting Vlaanderen.

Foto: Carolien van De Oesterij presenteert een schaal Virginica-oesters, overgevlogen uit The States.

Luister hieronder naar de reportage van verslaggever Han Verbeem

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden