Basisschool De Klimroos in Krabbendijke gaat voor de Groene Vlag: ‘Duurzaam leren in denken én doen’

KRABBENDIJKE – OBS De Klimroos in Krabbendijke wil als eerste basisschool in Zeeland het Eco-keurmerk dragen. Donderdagmorgen ondertekenden schooldirecteur Rick Verdult en zijn ECO-team een overeenkomst met de internationale organisatie van Eco-Schools. In zeven stappen werkt De Klimroos naar het certificaat met de Groene Vlag, het beeldmerk dat staat voor duurzaamheid in denken én in doen. Ook wethouder Dirk Verburg plaatste zijn handtekening onder het startdocument.

door: Han Verbeem

De Groene Vlag krijg je als basisschool niet zomaar, daar moet je wél wat voor doen – zo merken de bestuurders op. Zoals het gebruik van duurzame materialen, bewust omgaan met energie en warmte en extra aandacht voor duurzaamheid in de lesprogramma’s. Vóór het zover is dient De Klimroos eerst het bronzen en zilveren certificaat te behalen om vervolgens voor goud -of beter gezegd, groen- te gaan. In Nederland voeren 67 basisscholen de Groene Vlag, 19 scholen behaalden zilver en 16 brons.

Vijf pijlers

De filosofie van Eco-Schools steunt op vijf pijlers van duurzaamheid: de leerlingen staan centraal, de school zet steeds duurzame stappen, duurzaamheid heeft een vaste plek in het onderwijs, duurzaamheid is zichtbaar in het gebouw en de omgeving en tenslotte: iedereen in en rond de school doet mee.

Leuke manier om mee te doen

Ook na het behalen van het certificaat blijven scholen zich ontwikkelen en vindt er elke twee jaar een audit (keuring) plaats om de Groene Vlag te houden. Dirk Verburg, wethouder gemeente Reimerswaal; ” Wij vinden het belangrijk dat leerlingen al vroegtijdig bewust worden van duurzaam denken en doen. Binnen Eco-schools worden leerlingen uitgenodigd om in actie te komen en te ervaren welke bijdrage zijn kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Door dit op een leuke manier in het onderwijs op te nemen wordt duurzaam denken steeds meer vanzelfsprekend.”

Op de foto: rechts directeur Rick Verdult, tweede van links wethouder Dirk Verburg. In het midden een vijftal scholieren van De Klimroos.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden