Boer Jos vecht voor zijn bedrijf: ‘Ik ben trots op het levenswerk van mijn voorvaderen’

RILLAND – Boer Jos van Damme vreest voor de toekomst van zijn monumentale boerderij midden in het dorp. Tegenover het bedrijf zijn plannen om negen appartementen te bouwen, maar volgens hem is dat veel te dichtbij en gaan de toekomstige bewoners klagen over overlast van zijn boerenbedrijf.

Achter het boerenbedrijf van Van Damme schuilt een hele familiegeschiedenis. Jos is de vierde generatie die woont en werkt in de monumentale panden. Zijn overgrootvader Jan van Damme kocht in 1933 de boerderij toen hij van Heinkenszand naar Rilland verhuisde.

‘Ik ben hier gegrond’

“Ik ben er trots op dat ik het levenswerk van mijn voorvaderen mag voortzetten”, vertelt Jos terwijl hij in de stal tussen zijn vijfentwintig vleesstieren staat. “Ik ben hier opgegroeid. Ik heb hier altijd samen met mijn vader gewerkt en heb hier met mijn opa gewoond. Ik ben hier gegrond.”

De boerderij, die midden in het dorp ligt, staat er al eeuwen. De schuur dateert uit 1780. Jos: “De boerderij stond er eigenlijk al en toen is hierachter de hoofdweg gekomen. Daar zijn weer woningen bijgebouwd en zo is het dorp er omheen gegroeid. Dat is altijd goed gegaan. We hebben nooit klachten gehad met de buren.”
Hij is bang dat dat gaat veranderen. De meeste bedrijfsactiviteiten zijn aan de kant waar nu een vervallen kerk staat. Er zijn plannen om daar negen appartementen te bouwen. Een groot deel van de kerk wordt gesloopt, maar de aannemer heeft subsidie gekregen van de gemeente om de kerktoren te kunnen laten staan.

Geluidsoverlast

Van Damme: “Ik vrees dat er voor de bewoners te veel overlast is straks. Deels omdat ik daar mijn stallen met jonge stieren heb. Ze zouden kunnen gaan klagen vanwege de geur, maar ik denk dat de geluidsoverlast een groter probleem is. Er wordt aan die kant geladen en gelost, tractoren rijden er en in die stallen sla ik mijn aardappels op. Ongeveer drie weken op een jaar draaien er dan heel de dag ventilatoren.”
Van Damme is bang dat de klachten er uiteindelijk voor zullen zorgen dat hij niet meer volledig kan boeren. Hij verdient nu zijn geld op dezelfde manier als zijn voorvaderen. “We zijn een ouderwets gemengd bedrijf. We hebben akkerbouw met aardappel, tarwe en suikerbieten. Daarnaast hebben we een gedeelte Zeedijk en het hooi dat daar vanaf komt, geven we aan de vleesstieren. Zo proberen we een beetje met de kringloopgedachte te boeren.”

Raad van State

De gemeente geeft aan dat de wet niet overtreden wordt door bouw van woningen op die plek. De afstand moet minimaal dertig meter zijn en die is nu drieëndertig meter. De Raad van State buigt zich er momenteel over en komt waarschijnlijk deze week met een uitspraak.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: © Omroep Zeeland
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden