Borsele op de bres voor wasbare luiers

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele doet voortaan een flyer bij de pakketten die naar kersverse ouders worden gestuurd. Het gemeentebestuur wil met die folder het gebruik van wasbare luiers promoten.

Wasbare luiers waren vroeger katoenen, rechthoekige lappen. Het was geen sinecure om die goed te vouwen en uit te wassen. Tegenwoordig zien die herbruikbare luiers er heel anders uit. Borsele wil het gebruik ervan stimuleren, in de hoop de hoeveelheid restafval in de gemeente verder terug te dringen.

Afvalberg

Wethouder Kees Weststrate heeft al wat zitten rekenen. “We hebben nu zo’n 460 kindjes in de leeftijd van nul tot twee jaar in de gemeente”, zegt hij. “Per kind is dat 260 kilo aan wegwerpluiers per jaar. Met 460 kinderen kom je dan op een totaal van 120.000 kilo afval. Ook wasbare luiers komen een keer aan hun einde, maar dan praat je uiteindelijk over 11.000 kilo afval. Een enorm verschil.”

Productieketen

Dat wasbare luiers juist weer extra water kosten en dus helemaal niet zo duurzaam zijn, is een stelling die door Weststrate naar het land der fabelen wordt verwezen. “Als je de hele productieketen van die luiers bekijkt, dan blijkt dat voor het maken van één wegwerpluier 35 liter water nodig is en voor het maken en wassen van zo’n wasbare luier elf liter.” Bovendien, zo weet de wethouder, komt bij productie en gebruik van wasbare luiers de helft minder Co2 vrij en worden kinderen in een wasbare luier ook nog eens sneller zindelijk.

De wethouder zegt open te staan voor de suggestie om in het pakket voor de pasgeboren Borselse kinderen niet alleen een folder, maar ook een wasbare luier te doen.

foto wegwerpluier: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden