Borsele voorlopig tevreden over huisvesting arbeidsmigranten fruitpluk

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele is voorlopig tevreden over de manier waarop arbeidsmigranten in de fruitpluk zijn gehuisvest. In het verleden schortte daar nog weleens het nodige aan, onder meer op het gebied van (brand)veiligheid.

Tot dusver zijn dit jaar binnen de gemeente acht fruitbedrijven die arbeidsmigranten intern huisvesten gecontroleerd. Volgens wethouder Kees Weststrate voldeden ze alle acht aan de eisen. “De komende tijd gaan we nog een aantal adressen langs. Ik hoop dat we daar hetzelfde resultaat gaan zien.” Borsele telt zo’n zeventig fruitbedrijven, maar niet alle telers huisvesten zelf de plukkers.

Investeren

De gemeente gaat dus door met controleren. Weststrate: “Goede huisvesting voor de arbeidsmigranten vraagt om investeringen van de fruitbedrijven. En het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand die die investeringen niet doet, er zomaar mee wegkomt. Maar vooral in het belang van de arbeidsmigranten zelf is het belangrijk dat we aandacht blijven besteden aan goede huisvesting en veiligheid.”

Aantrekkelijker

Borsele voert sinds 2016 een ander beleid op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten. Er wordt enerzijds strenger gecontroleerd, anderzijds wordt het voor de fruitbedrijven aantrekkelijker gemaakt om te investeren in goede, veilige onderkomens. Zo mogen de telers sinds die tijd de huisvesting het hele jaar door laten gebruiken, zodat ze hun investeringen makkelijker kunnen terugverdienen. Voor 2016 was dat maar enkele weken per jaar toegestaan.

foto: Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden