Borsele wil ruim een ton bezuinigen op sport en bewegen

HEINKENSZAND – Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele komt deze week met een voorstel om jaarlijks 110.000 euro te gaan bezuinigen op sport en bewegen. De raad buigt zich donderdag 3 februari over het plan.

Het gaat om een bedrag voor onderhoud van 50.000 euro dat de gemeente niet langer in Sportfondsen Borsele steekt. Daarnaast wordt de openstaande vacature coördinator sport en bewegen niet opgevuld. En dat levert een structurele besparing op van 60.000 euro.

Taal en rekenen

“Het is jammer dat er geen invulling gegeven kan worden aan de functie coördinator sport en bewegen. Juist in een tijd dat er zo veel aandacht is voor preventie”, zegt wethouder Marga van de Plasse. Het schrappen van de functie betekent bijvoorbeeld dat de gemeente de scholen niet meer kan helpen op het gebied van sport en bewegen. Sommige kinderen leren makkelijker taal en rekenen wanneer ze in beweging zijn. De coördinator ondersteunde de leerkrachten daar onder meer bij.

Risico

Overigens is er in het raadsvoorstel nog een kleine winstwaarschuwing opgenomen. Als de gemeente structureel bezuinigt op sport en stopt met het project leefstijlcoaching (ook dat is in het voorstel opgenomen), dan kan het zijn dat het Rijk het geld terugvordert dat het daar eerder voor beschikbaar heeft gesteld. “We weten dat niet zeker, maar het kan een mogelijk risico zijn en daar willen we de raad in meenemen”, zegt Van de Plasse.

Boven Jan

Het woord ‘bezuiniging’ zal de komende jaren nog geregeld vallen in Borsele. Na een periode van financieel toezicht door de Provincie is de gemeente nu weer redelijk boven Jan. Er is een sluitende begroting, maar er moet de komende jaren nog voor ruim twee miljoen euro gekort worden op de uitgaven. Zoeken naar mogelijkheden om 110.000 euro te bezuinigen op sporten en bewegen is één van de opgaves die het college van B en W heeft gekregen van de raad. Die zal zich donderdag 3 februari over dit voorstel uitspreken.

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden