Borselse jongeren in discussie met gemeentebestuur: ‘Het kan altijd beter’

HEINKENSZAND – Voor de tiende keer ging de Borselse jongerenraad vanavond in discussie met wethouders, de burgemeester, raadsleden en leden van adviesraden. Het thema was veiligheid, naar suggestie van burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Ik vind onze gemeente best veilig, maar toch valt er nog genoeg over te discussiëren. Het kan altijd beter”, aldus voorzitter van de jongerenraad Luca Beulens.

Moeten alle leerlingen EHBO krijgen op de basisschool? Moeten er meer snelheidscontroles komen? Moeten de deuren van basisscholen op slot? Die vragen legde de jongerenraad van Borsele vanavond voor aan raadsleden, wethouders, de burgemeester en leden van adviesraden.

De vragen zorgen voor levendige discussies, gevoerd in een grote kring en geleid door voorzitter Kevin van Gorkum. Bij sommige onderwerpen zijn de meeste aanwezigen – waaronder burgemeester Dijksterhuis, verschillende raadsleden en wethouders – het met elkaar eens, maar lang niet altijd. “Ik dacht dat dit een makkelijk onderwerp zou zijn”, wordt er gelachen tijdens een discussie over de EHBO-lessen.

‘Ik denk dat we hier nog wel even zitten’

“Tijdens deze avond kunnen we onze ideeën met de burgemeesters en wethouders delen, maar zij kunnen hun ideeën ook met ons delen”, legt Beulens (18) uit. “Dus misschien kan het iets veranderen om de gemeente te verbeteren, voor jong en oud.” Het thema – veiligheid – is dan ook relevant voor beide doelgroepen, zegt hij. “Iedereen rijdt wel eens een rondje in de auto of zit dagelijks op de fiets. Het spreekt eigenlijk iedereen aan.”
 
Beulens is tevreden met de discussies die gevoerd worden: “Ik vind dit een hele goede editie. We zijn trots op de stellingen die we neer hebben gezet, iedereen komt aan het woord. En er is genoeg over het onderwerp te zeggen. Ik denk dat we hier voorlopig nog wel even zitten”, lacht hij.
 
Ook Brechtje den Toonder van de jongerenraad is blij met hoe de avond verloopt. “Ik ben verrast door alle meningen die op tafel komen. Ik denk dat het een goede avond is.” De vraag over de EHBO-lessen vond ze bijzonder interessant om te bespreken. “Ik denk dat we daar echt mee aan de slag moeten, dat het in ieder geval meer gepromoot wordt. Verplichten gaat misschien een beetje te ver.” Of ze verwacht dat de aanwezige politici daar ook mee aan de slag gaan? “Ik hoop vooral dat ze er over na gaan denken. Wellicht dat er iets mee gedaan wordt, maar erover nadenken is het belangrijkste.”
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
Foto: de jongerenraad van Borsele: Chris (13), Luca (18), Pascal (20) en Brechtje (20) (© Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden