Both: Term ‘lichte havenindustrie’ ligt gevoelig. Maar het is wél transparant

YERSEKE / KRUININGEN – De politiek wil het niet, de inwoners van Yerseke willen het niet: lichte havenindustrie op de plaats van de huidige camping Zon en Zee. Een meerderheid van de raad wil dan ook geen voorkeursrecht vestigen op de gronden, waarmee de gemeente Reimerswaal het terrein in eigendom kan krijgen bij eventuele verkoop. Alleen de SGP schaart zich -zij het met enige schroom- achter het collegevoorstel.

door: Han Verbeem

De gemeenteraad van Reimerswaal wijst dinsdagavond het collegevoorstel van tafel om een voorkeursrecht te vestigen op de gronden van camping Zon en Zee in Yerseke. Met dit recht wil het gemeentebestuur de regie in handen nemen bij toekomstige ontwikkelingen. De beschikbare ruimte in het vissersdorp is immers schaars. Tijdens de Opinieraad van 22 juni noemde Both de mogelijkheid van ‘lichte industrie’ in deze polder.

Eigen leven gaan leiden

Deze term heeft de gemoederen danig verhit en raadslid Andries Jumelet (ChristenUnie) sprak zelfs van onbehoorlijk bestuur. Een uitspraak die hij dinsdag publiekelijk terugnam waarbij hij zelfs zijn excuses aanbood aan het college. Both stelt dat hij juist open en transparant is, ook al zijn de woorden inmiddels “een eigen leven gaan leiden”.

Alleen SGP steunt

Daniël van Iwaarden (SPG) wil duidelijkheid naar de inwoners en naar de ondernemers. Het vestigen van een voorkeursrecht heeft verregaande gevolgen: de eigenaars zijn verplicht om de grond bij eventuele verkoop als eerste aan de gemeente aan te bieden. Toch kan zijn fractie als enige in de gemeenteraad het voorstel steunen. “Wij willen de inwoners van Yerseke niet overvallen met de komst van iets geheel anders. Of het nu bedrijvigheid is of woningen.” Wel benadrukt hij: “Yerserke heeft behoefte aan een positieve impuls.”

Geen enkel draagvlak

Vrijwel alle overige fracties hebben geen enkele behoefte aan het vestigen van een voorkeursrecht op de camping omdat de bestaande bestemming -recreatie- volstaat. Hans van Stel (PvdA) vindt het vestigen van voorkeursrecht geen goed plan. “College, doe dit nu niet vanwege het ontbreken van elk draagvlak”, zo spreekt hij de wethouders Maarten Both en Dirk Verburg toe. “De mensen die er wonen willen dit nu eenmaal niet.”

Nieuwe visie Yerseke

Olaf Buteijn (CDA) wil bovendien eerst de nieuwe visie voor Yerseke afwachten. De bestaande gebiedsvisie uit 2012 is aan vernieuwing toe en komende maand al zijn de eerste debatten hierover. Bovendien is de polder, zo dicht bij de bewoning, geen plaats voor opslag van schaaldierafval met alle stankoverlast van dien- merkt Jumelet op. “Dat wil je niet in de buurt hebben.”

Onbehoorlijke communicatie

VVD-raadslid Thea Laban-Mos vindt de kwalificatie ‘onbehoorlijk bestuur’ misschien wat ver gaan maar ze constateert wel onbehoorlijke communicatie. “Naar de bewoners, naar de ondernemers, naar iedereen. Dat moeten we niet meer zo doen.” Bij stemming zijn alleen de zeven leden van SGP voor het voorstel; de overige twaalf raadsleden stemmen tegen.

Foto: Camping Zon en Zee in Yerseke (Google StreetView)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden