Bouwen, bouwen, bouwen… Tiny houses in strijd tegen de woningnood

Geen 300, maar 450 flexwoningen zijn nodig om de woningmarkt in de Bevelanden weer gezond te krijgen. Het gaat om kleinschalige, tiny houses die voorzien in een behoefte, zegt de Noord-Bevelandse wethouder Adrie van der Maas. Ze zijn voor spoedzoekers zoals jongeren en ouderen. De Bevelanden willen vooral “bouwen, bouwen, bouwen”.

 

door: Han Verbeem

 

Het is al enkele weken bekend: de vijf Bevelandse gemeenten werken samen om voldoende woningen voor iedereen te realiseren. En dat gaat lukken met de zogeheten flexibele voorraad, is de stellige overtuiging van de Noord-Bevelandse wethouder Van der Maas. De gemeenten werken met marktpartijen samen in het project ‘Beweging op de Bevelandse woningmarkt’, één van de vijf zogeheten actielijnen waarmee Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Borsele en Reimerswaal de regio aantrekkelijker willen maken om te wonen, werken en verblijven.

Koop en huur

Het gaat om kleine, tijdelijke woningen die relatief snel te plaatsen zijn en ook weer weggehaald kunnen worden als dat nodig is. Hoe lang ’tijdelijk’ duurt, laat Van der Maas in het midden. Want de noodwoningen van vlak na de Watersnoodramp staan er ook al bijna 70 jaar. “Het hangt van de woonbehoefte af. De toekomst zal het leren”, zegt de wethouder. De 450 flexwoningen zijn deels koop, deels huur. De gemeenten zijn het er onderling nog niet over eens waar ze komen te staan. De komende maanden verdelen ze de koek.

Minimalistisch

Tiny houses zijn niet per definitie goedkoop. Deze huizen met een minimaal woonoppervlak van enkele tientallen vierkante meters zijn vooral ruimtebesparend: bedoeld voor bewoners die bewust kiezen voor een minimalistische levensstijl. “Maar dit soort woningen zijn inmiddels populair bij een bredere doelgroep”, weet Van der Maas. De flexwoningen zijn bedoeld voor spoedzoekers: jongeren, starters op de woningmarkt en senioren.
 
De 450 semi-permanenten huizen zijn niet het enige wapen in de strijd tegen de woningnood. Ook de lopende bouwplannen leveren voldoende nieuwe huizen op. Nieuwe wijken in Goes en Kapelle maar ook vervanging van bestaande verouderde huurwoningen. “De komende vier jaar verduurzamen we de helft van onze woningvoorraad”, zegt directeur Peter Bevers van woningcorporatie Beveland Wonen. Het gaat om zesduizend van de in totaal twaalfduizend huurwoningen.

Levensloopbestendig

De corporatie gaat deze isoleren, plaatst zonnepanelen en maakt de woningen energieneutraal. Ruim achthonderd huizen die niet meer te renoveren zijn gaan tegen de vlakte. Daarvoor komen elfhonderd levensloopbestendige woningen voor in de plaats.

Volwaardig

Ook Beveland Wonen heeft al diverse wijken met tiny houses gebouwd, onder meer in Hoedekenskerke. Deze zijn niet tijdelijk van aard, integendeel zelfs – benadrukt de corporatiedirecteur. “Het zijn volwaardige, kwalitatieve woningen die er nog lang kunnen staan.”
 
Foto: Tiny Houses in Kapelle voor éénpersoons huishoudens (Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden