Bouwen in buitengebied Reimerswaal voortaan lastiger: alleen volgens provinciale regelingen

KRUININGEN – Reimerswaal wil geen lappendeken van nieuwe woningen en volgebouwde percelen in het buitengebied. “Wat is nu exact de bedoeling van het voorstel”, wil Marien Weststrate weten (Leefbaar Reimerswaal). Wethouder Both is duidelijk: doen wat de provincie van de gemeente vraagt. Want ook Reimerswaal heeft zich te houden aan de spelregels. “Er komt geen meter meer bij, tenzij de plannen voldoen aan de provinciale regelingen.”

door: Han Verbeem

Eén van die regelingen is de Ruimte voor Ruimte-regeling. Wie 500 vierkante meter aan bedrijfsgebouwen of een halve hectare aan kassen sloopt, mag daarvoor een burgerwoning elders in het buitengebied van Reimerswaal terugbouwen. Both benadrukt dat Reimerswaal “niet zomaar wat aanrommelde.” Alles is volgens de reguliere vergunningsprocedures verlopen. “Allen stellen we nu wat nadere regels.”

Maatwerk

Duidelijkheid van wie er wel en wie er niet mag bouwen is nodig – merkt Ida Sinke (VVD) op. Hans van Stel (PvdA) wil dat wel maatwerk mogelijk blijft. Maar het nieuwe beleid biedt vooral kansen, zegt Huib Bouwman. “Als een boer een schuur heeft die niet meer gebruikt wordt en in verval is, die kan dan ingericht worden voor appartementen.” Of zelfs slopen voor tiny houses, oppert hij. “Zo kunnen we de nijpende woningnood aanpassen.

De gemeenteraad is dinsdagavond unaniem akkoord gegaan met het nieuwe beleid.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden