Brabanders steggelen om hoogspanningsstation voor Zeeland

RILLAND / ZIERIKZEE / HALSTEREN – Het Zeeuwse elektriciteitsnet is dringend aan versterking toe. Op het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland plaatst TenneT in februari twee extra transformatoren om de komst van nieuwe windmolens en zonnevelden mogelijk te maken. En de eilanden Tholen en Schouwen-Duiveland wachten met smart op de komst van een nieuw verdeelstation in het Brabantse Halsteren, net vóór de provinciegrens met Zeeland. Maar de Brabanders werken niet mee.

door: Han Verbeem

Het station van ruim 16 voetbalvelden groot moet extra aansluitingen van zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen in Zeeland mogelijk maken. De behoefte aan stroom is groot, en het huidige Zeeuwse energienetwerk kan de aanlevering van nieuwe projecten zoals zonnepanelen en windmolens nauwelijks aan. Daarom zijn extra hoogspanningsstations nodig. Zo ook bij Halsteren waar plannen zijn voor een 380/150kV-station.

Ster van Lepelstraat

De grootste gemeenteraadspartij van Bergen op Zoom, GBWP, wil geen station in de agrarische Auvergnepolder en vindt dat TenneT opnieuw onderzoek moet doen naar de Ster van Lepelstraat, een gebied langs de snelweg A4. Deze locatie was even in beeld maar viel uiteindelijk af, omdat het gebied té ver van de bestaande hoogspanningsstraat ligt.

Aankopen van percelen

Ook is de grond in bezit van tientallen eigenaren en het kan lang duren voordat TenneT alle percelen heeft aangekocht – aldus TenneT-woordvoerder Sander De Schepper. “Dit betekent dat huizen aangekocht en gesloopt moeten worden, dat kost tijd en geld.” In december dient de gemeenteraad van Bergen op Zoom een besluit te nemen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. “Zeker als er nieuw onderzoek moet komen”, aldus De Schepper.

Ondergrondse kabel

Het toekomstige station wordt via een ondergrondse kabel aangesloten op een eveneens nieuw te bouwen hoogspanningsstation op Schouwen-Duiveland, bij Zierikzee. De buisverbinding tussen beide stations mag maximaal 30 kilometer lang zijn. Als het Brabantse station enkele kilometers verder opschuift naar Lepelstraat, heeft dat weer gevolgen voor de locatie op Schouwen. “Technisch kan alles, maar het maakt het er niet makkelijker op.”

Nagenoeg op slot

Het stroomnet in Zeeland zit nagenoeg op slot, ruimte voor aansluitingen van nieuwe duurzame energieprojecten is er niet of nauwelijks. “Op Schouwen-Duiveland kunnen we nu al niets meer aankoppelen”, zegt de TenneT-woordvoerder. De netversterking tussen Schouwen en Bergen op Zoom is daarom een absolute noodzaak. “Dat de Bergenaren nu meer tijd willen, hoort nu eenmaal bij het democratische proces.” Overigens heeft TenneT formeel gezien nog geen verzoek ontvangen voor een hernieuwd onderzoek naar de Ster.

Extra transformatoren Rilland

In heel Zeeland is een behoefte aan een versterking van het energienet. Zo is in Zuid-Beveland twee jaar terug een nieuw verdeelstation geplaatst, als onderdeel van de nieuwe 380kV-verbinding. Maar ook hier is extra capaciteit nodig voor de extra duurzame energie die gemeenten opwekken – de omgeving van Rilland ontwikkelt zich tot energielandschap. “Daarom plaatsen we hier in februari twee transformatoren bij”, zegt De Schepper.

Foto: Een 380kV-verdeelstation. Om het Zeeuwse net te versterken zijn extra van deze stations nodig. (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden