Brabantse actiegroep zet protest tegen windpark Ze-Bra voort en stapt naar rechter

RILLAND / OSSENDRECHT – De Brabantse actiegroep Windstil Ossendrecht stapt naar de Raad van State om de vergunning voor windmolenpark Ze-Bra aan te vechten. De gemeente Reimerswaal is inmiddels op de hoogte gesteld, zegt actievoerder Just Jansz.

door: Han Verbeem

Reimerswaal heeft 10 november definitief groen licht gegeven voor de vergunning voor windpark ZE-BRA, op de grens van Reimerswaal en het Brabantse Woensdrecht. Inmiddels hebben Jansz en zijn mede-activisten de vereniging Windstil Ossendrecht 2.0 opgericht om de rechtsgang te begeleiden. “We zijn we in de laatste fase terecht gekomen, waarin de politieke besluitvorming is afgesloten en een juridische procedure de enig overgebleven optie is.”

Bezwaar tegen hele plan

De activisten vrezen grote overlast van geluid en slagschaduw, van de meer dan 200 meter hoge molen op Ossendrechts grondgebied. Weliswaar komen er slechts twee van de zestien molens in Brabant te staan maar de actiegroep maakt bezwaar tegen de vergunning van het gehele plan. “Het is niet mogelijk om de vergunning op onderdelen aan te vechten”, zegt Jansz. Als de Raad van State de vereniging in het gelijk stelt, gaat dus het complete project terug naar de tekentafel.

Geen zicht op vertraging

Het project is een initiatief van Eneco en twee regionale energieproducenten – Zeeuwind en Lindewind. Woordvoerder Raymond Berger van Eneco kan nog niet zeggen of het bezwaar tot vertraging van het project zal leiden. “De planning voor de start van de bouw is medio 2023”, zegt Berger. “Met de procedure houden we ook rekening met inspraak en bezwaren.” Zowel Eneco als de gemeente Reimerswaal -het bevoegd gezag bij dit project- stellen dat de effecten voor milieu en omwonenden voldoende zijn meegewogen bij het project.

Foto: Inwoners van het Brabantse Ossendrecht stappen naar de rechter om het Ze-Bra windpark. (Pixabay)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden