Brabantse burgemeesters willen legalisering drugsverkoop: Zeeland onderzoekt impact

KRUININGEN – Wethouder Maarten Both (Reimerswaal) staat niet te juichen bij de oproep van de Brabantse burgemeesters om de verkoop van softdrugs te legaliseren. Een dergelijke vrijgave in Brabant zou ongetwijfeld gevolgen hebben in Zeeand. “De gevolgen worden regionaal onderzocht”, zegt Both. Reimerswaal is niet van plan om als enige Zeeuwse gemeente nu al vooruit te lopen op dit onderzoek en een standpunt in te nemen. Maar de handel in drugs en criminele ondermijning blijft een grote zorg in de Zeeuwse grensgemeente.

door: Han Verbeem

Meer dan tien jaar hanteert westelijk Brabant een zogeten ‘zerotolerancebeleid’, waarbij de verkoop en het bezit van drugs niet zijn toegestaan. Anders dan in bijvoorbeeld steden als Goes, Vlissingen en Terneuzen zijn er op de Brabantse Wal geen coffeeshops meer. Dat heeft volgens de Bergse burgemeester Frank Petter geleid tot een afname van 90 procent van het drugstoerisme – voornamelijk kopers uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Daarom heeft hij zijn handtekening niet onder het manifest gezet.

Straathandel

Desondanks is er een levendige straathandel in drugs, ook in Zeeland. Vlak vóór de zomer hield de gemeente Reimerswaal samen met de politie en handhavingsdiensten een grote actiedag in het gebied langs het Schelde-Rijnkanaal. “Er moet meer en efficiënter worden samengewerkt”, was de oproep van burgemeester José van Egmond. De roep om meer landelijke aandacht voor de aanpak van criminaliteit ondersteunt het Reimerswaalse gemeentebestuur ook. Daarbij is een integrale aanpak nodig, benadrukt Both.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden