Burgemeester strijkt over z’n hart: Kapellenaar hoeft niet te betalen voor nieuw rijbewijs na woningbrand

KAPELLE – Burgemeester Fons Naterop van Kapelle strijkt over z’n hart: een inwoner die bij een woningbrand zijn rijbewijs is kwijtgeraakt, hoeft geen 56 euro en 20 cent te betalen voor een nieuw exemplaar. “Uit coulance”, zo antwoordt hij op vragen van CDA-fractielid Diederik van der Maas. Maar – zo merkt de burgervader op: “We kijken er wel kritisch naar.”

door: Han Verbeem

Van der Maas moest tot zijn verontwaardiging in de krant lezen, dat een inwoner van Kapelle die door een woningbrand was getroffen, enkele tientjes moest betalen voor een nieuw rijbewijs. Ook de leges voor een herbouwvergunning van zijn woning worden gewoon doorberekend. Het CDA-fractielid stelt dat dit niet past bij een gemeente als Kapelle, “die bekend wil staan als een inwonersvriendelijke gemeente.”

Volgens de wet

Burgemeester Naterop heeft uitvoerig met de betreffende Kapellenaar gesproken, zo legt hij uit. Maar het doorberekenen van de kosten voor het maken van een nieuw rijdocument is geheel volgens de wet en regels zijn regels. “We kunnen niet zomaar bij verlies of diefstal de leges kwijtschelden”, benadrukt Naterop. “Rijbewijzen en paspoorten vertegenwoordigen een waarde. Daar hebben criminelen veel geld voor over.”

Overmacht

Diederik van der Maas vindt het onvoorstelbaar dat de gemeente zich zo karig opstelt. “Het gaat om iemand die zijn woning kwijtraakt door brand. Hier is echt sprake van overmacht.” Wat betreft de kosten voor de vergunning om de boerderijwoning te herbouwen, is nog geen duidelijkheid. “Ambtenaren kijken daar nu naar”, zegt Naterop. Het is nog even afwachten, De burgemeester is niet van plan om er een gewoonte van te maken bij verlies van documenten de gemeentelijke lasten kwijt te schelden. “We beoordelen elke situatie opnieuw.”

Foto: Wie in Kapelle een rijbewijs kwijtraakt, betaalt ruim vijftig euro voor een nieuw exemplaar. Ongeacht de omstandigheden, zo blijkt tijdens de raadsvergadering.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden