CDA Noord-Beveland maakt zich op voor nieuwe oppositierol: ‘We gaan er niet met het gestrekte been in”

WISSENKERKE – Voor het eerst in de geschiedenis van Noord-Beveland keert het CDA niet terug in het college van B&W. De partij heeft opnieuw moeten inleveren houdt slechts één zetel over in de gemeenteraad. CDA-raadslid Johan Sandee is teleurgesteld in de verkiezingsuitkomst maar hij wil niet met het gestrekte been oppositie voeren, zegt hij zelf.

door: Han Verbeem

Sandee zoekt juist de samenwerking met de coalitiegenoten en hoopt zodoende toch het nodige uit het CDA-verkiezingsprogramma te kunnen realiseren. “Het lijkt natuurlijk iets anders, maar we waren altijd al goed in het controleren van onze wethouders. Maar het is wel een heel andere rol. Het geeft ook kansen, waarbij we veel beter ons eigen geluid kunnen laten horen”, merkt Sandee op. “We hoeven nu niets meer af te stemmen met andere coalitiepartners of daarmee rekening te houden.”

Raadsbreed akkoord

Woensdagavond gaf informateur Letty Demmers de raadsleden tekst en uitleg over de nieuwe coalitie. Zo hopen de coalitiepartijen een raadsbreed akkoord te bereiken, waar álle partijen hun handtekening zullen zetten. “We gaan er toch van uit dat de coalitie ook ruimte geeft aan de andere partijen”, zegt Sandee. “Ik kan me niet voorstellen dat er nu ineens een heel ander beleid komt, dan dat we de afgelopen vier jaar in goede harmonie hebben gemaakt.”

Teleurstelling

De teleurstelling is groot, ook omdat het CDA eigenlijk een groei had verwacht na verlies in eerdere jaren, “We hadden de vorige keer nét een restzetel en het verschil is niet heel erg groot.” Sandee denkt dat het verlies vooral te wijten is aan het beleid van het landelijke CDA, dat met name in de coronaperiode geen populaire besluiten heeft genomen.

Het beste voor het eiland

In tegenstelling tot andere oppositiepartijen als PvdA/GroenLinks en D66 wil Sandee niet met een kritische blik naar de nieuwe coalitie kijken. “Laten we eerst maar eens zien waar de partijen mee komen”, zegt hij. “Je kan best kritisch zijn op dingen die beter moeten maar uiteindelijk willen we allemaal het beste doen voor Noord-Beveland”, zo relativeert hij. “En tja, als het nodig is dan zullen we zeker de coalitie een zetje geven in de goede richting. Samen komen we er wel aan uit.”

Foto: CDA-raadslid Johan Sandee (© CDA-Noord-Beveland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden