COA vraagt Goes om zes maanden extra noodopvang in Zeelandhallen

GOES – Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Goes gevraagd om de noodopvang in de Zeelandhallen zes maanden langer open te houden. Het gaat om de periode 1 maart tot 1 september.

De noodopvang is in september vorig jaar opengegaan en is bedoeld voor vluchtelingen die door plaatsgebrek nog niet in reguliere asielzoekerscentra terecht kunnen. De opvang in de Zeelandhallen zou zes maanden open blijven, maar in de overeenkomst die gemeente en COA vorig jaar met elkaar sloten, was al de optie opgenomen om dat met zes maanden te verlengen. Onder voorwaarde dat de gemeente daarvoor opnieuw akkoord moet geven.

Geen incidenten

Het gemeentebestuur heeft er nog geen definitieve beslissing over genomen. “We gaan ons er als college over beraden. Ik verwacht dat we in februari hierover een besluit gaan nemen”, zegt burgemeester Margo Mulder. “We staan er wel positief in. Er zijn de afgelopen maanden geen noemenswaardige incidenten geweest. Een corona-uitbraak was vrij snel onder controle. De samenwerking met politie, COA, beveiliging en GGD loopt goed.” Maar voor er definitief ja of nee wordt gezegd tegen het COA, wil het college eerst met omliggende bedrijven en omwonenden praten. “De afgelopen maanden hebben we van hen overigens geen negatieve signalen ontvangen”, zegt Mulder.

Nieuwe locatie

Het verzoek van het COA om de noodopvang te verlengen staat los van de Goese plannen om een definitieve opvang voor asielzoekers te realiseren. Zo’n opvang was er al aan de Plesmanweg, maar die is in 2019 gesloten omdat de vraag naar opvangcapaciteit toen sterk was teruggelopen. Goes zoekt nog naar een nieuwe locatie voor een centrum waar honderdvijftig tot driehonderd mensen kunnen worden opgevangen.

Foto: De noodopvang in de Zeelandhallen in Goes (© Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden