Coalitie Kapelle alsnog met SGP verder, Gemeentebelang teleurgesteld over ‘wc-eend onderzoek’

KAPELLE – Na een tweede informatieronde is niets veranderd aan de uitkomst van de eerder voorgestelde voorkeurscoalitie van VVD, SGP, PvdA en CDA. Jordy van Leeuwen (Gemeentebelang) is zwaar teleurgesteld en heeft z’n bedenkingen bij het proces: “Dit is een wij-van-WC-eend-onderzoek”, merkt hij op. Desalniettemin besluit de raad om verder te gaan, informateur Thijs Bierens gaat als formateur aan de slag. Van Leeuwen kondigt aan ‘de constructieve oppositie’ aan te gaan.

door: Han Verbeem

De nieuwe gemeenteraad wilde bij de installatie op 30 maart een nieuwe informatieronde, waarbij informateur Thijs Bierens opnieuw zou onderzoeken of er ook ándere coalitiecombinaties mogelijk zouden zijn. Bijvoorbeeld een verband van ‘de grote drie’, zijnde VVD, Gemeentebelang en SGP. Met name SGP-partijleider Henk Keurhorst wilde opnieuw aan tafel.

Tweesporenbeleid

De gesprekken hebben niet tot nieuwe inzichten geleid, blijkt tijdens het verslag van Bierings, Dinsdagavond gaf hij de raadsleden tekst en uitleg. Alle andere combinaties hebben óf geen meerderheid, óf kunnen niet als stabiel worden gezien. Ook SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst is overtuigd van het oorspronkelijke advies van Bierens. De SGP kiest voor een tweesporenbeleid, aldus Keurhorst: enerzijds volgt de partij de afspraken die zijn partij maakt in het coalitieakkoord maar staat tegelijkertijd open voor politieke voorstellen die vanuit de raad komen. Want niet alles hoeft dichtgetimmerd te worden in een akkoord.

Ook voor Jon Herselman: (VVD) heeft de tweede ronde zijn partij niet van standpunt doen veranderen. Samenwerking met de zittende coalitiepartijen is als goed ervaren en dat dient als basis voor verdere samenwerking voor de komende vier jaar.

Kou niet uit de lucht

Met Gemeentebelang is geen stabiele coalitie mogelijk, stelt de VVD-voorman.. “Vier jaar lang heeft deze partij telkens tegen de begroting gestemd”, merkt hij op. Nog bij de laatste begrotingsbehandeling heeft Gemeentebelang de wethouders Evertz en Macintosh ‘onbekwaam’ genoemd en Herselman ‘onbetrouwbaar’. De kou is wat Herselman betreft na vijf maanden nog niet uit de lucht.

Annebeth Evertz (PvdA) heeft weinig op met Gemeentebelang,. Het gaat haar er niet om dat ze in een verhit begrotingsdebat ondeskundig is genoemd. “Maar later bent u daar in de pers uitvoerig op ingegaan., Dat noem ik laf”, zegt Evertz tegen de fractieleden van Gemeentebelang. Ze heeft geen behoefte om er verder woorden aan vuil te maken. “Ik zet er een streep onder.”

Teleurstellingen

Niet alleen Gemeentebelang is diep teleurgesteld in de uitkomst van de nieuwe ronde, ook Marc van Opstal: (D66) plaatst zijn vraagtekens. “We zijn weer terug. Een instabiele coalitie”, verzucht hij. Maar er is wat veranderd en Van Opstal ziet toch positieve kansen: een wil om samen te werken met de oppositie. Het vertrouwen in elkaar is niet toegenomen tijdens de laatste onderhandelingsronde. Als de samenwerking met SGP niet was doorgegaan, had D66 een reservepartij geweest voor de coalitievorming. Van Opstal heeft weinig behoefte om als ‘breekijzer’ gebruikt te worden.

Struikelblokken

We zullen in de praktijk moeten zien of principes struikelblokken worden”, aldus Van Opstal. Daarmee doelt hij op de tegenstellingen tussen SGP en PvdA, onder meer over sociaal beleid en homorechten. Het zal moeilijk oppositie worden, moet hij toegeven, met een meerderheid van 10 op 15 raadszetels. Zowel Gemeentebelang als D66 stemmen niet in met het coalitieadvies – de overige partijen ‘nemen het voor kennisgeving aan’. “We wensen de coalitiepartijen veel wijsheid toe bij de formatie”, aldus Pierre Kruizinga (ChristenUnie).,

Foto: Dinsdagavond kwam de Kapelse raad bijeen en besprak het advies van de informateur.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden