Coalitie Kapelle lijkt in zicht: VVD, CDA, PvdA en SGP aan tafel

KAPELLE –  De nieuwe coalitie van Kapelle is in zicht. De huidige coalitie van VVD, CDA en PvdA krijgt uitbreiding met toetreding van de SGP als vierde partij. Althans, als de partijen erin slagen een gezamenlijk bestuursakkoord te vormen. Informateur en inmiddels beoogd formateur Jon Herselman (VVD) heeft er alle vertrouwen in.

door: Han Verbeem

Woensdag 30 maart, de dag waarop de nieuwe raad wordt beëdigd, beginnen ook de onderhandelingsgesprekken. Vervolgens komen ook de wethoudersposten met de portefeuilleverdeling ter sprake. Het coalitievoorstel is de uitkomst van de informerende gesprekken die mede-informateur Thijs Bierens eerder deze week mdet de politieke leiders van Kapelle heeft gevoerd. Herselman zat naar eigen zeggen daar als toehoorder bij, zonder zich inhoudelijk in de gesprekken te mengen.

SGP/PvdA-wissel 2018

De combinatie van de vier partijen is opmerkelijk, aangezien een coalitie met SGP in Kapelle in 2018 na enkele weken al strandde. Toenmalig SGP-wethouder Marco Kleppe stapte uit het college nadat coalitiegenoot VVD instemde met de zondagse winkelopenstelling in Kapelle. Daarop nam de PvdA de vrijgekomen plaats in, met Annebeth Evertz als wethouder op sociale zaken. Het LHBTI-beleid van Evertz botste in de gemeenteraad bovendien met het reformatorische standpunt van de SGP over homorechten.

Brede samenwerking

Toch zijn de gesprekken “zeer positief verlopen” en Herselman ziet bij de betreffende partijen “geen inhoudelijke bezwaren” tegen de beoogde coalitiesamenstelling. “We staan in Kapelle voor belangrijke opgaven en daarbij is een brede bestuurlijke samenwerking noodzakelijk”, aldus Herselman. De vier fracties vertegenwoordigen samen 10 van de 15 zetels in de raad van Kapelle. Ondanks de snelle breuk is de samenwerking met SGP in 2018 dermate goed verlopen dat hij de draad graag weer wil oppakken. “Er was een struikelblok maar verder zaten en zitten we op één lijn.”

Foto: Het gemeentehuis in Kapelle.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden