Coalitie Reimerswaal rond: SGP en Leefbaar leveren elk twee wethouders 

KRUININGEN – SGP en Leefbaar Reimerswaal vormen samen de nieuwe coalitie van Reimerswaal, met elk twee wethouders. Voor de afgehaakte PvdA komt geen nieuwe partij in de plaats. Beide coalitiepartijen houden vast aan het al eerder opgestelde bestuursakkoord. De passage over diversiteit en genderneutraliteit blijft ongewijzigd. 

door: Han Verbeem 

SGP krijgt twee fulltime wethouders, voor LR komen één voltijds en een deeltijdwethouder.

Passage genderneutraliteit blijft 

De passage over diversiteit en genderneutraliteit blijft ook in het nieuwe akkoord staan: ‘Al onze werknemers en inwoners mogen rekenen op gelijke behandeling, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke status. We gaan respectvol om met diversiteit. Ook verschillen tussen man en vrouw mogen er zijn. We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen.’ 

Voor de PvdA was de passage, en met name de interne verdeeldheid over de uitleg van de laatste zin, reden om uit de coalitie te stappen. SGP en Leefbaar Reimerswaal zien echter geen aanleiding om de zinnen te schrappen. 

Geen nieuw akkoord 

Hoewel de PvdA is afgehaakt zien beide partijen geen aanleiding om een geheel nieuw akkoord te schrijven, omdat het bestaande document volgens hen voldoende draagvlak vindt in de raad. “Alle partijen hebben op een constructieve manier hun speerpunten kenbaar gemaakt”, aldus Maarten Both (SGP). 

Wethouders 

Van de wethouderskandidaten zijn alleen Maarten Both (SGP) en Nico van der Roest (LR) bekend. Volgende week is duidelijk wie de andere twee zijn. De coalitiepartijen hebben de overige raadsfracties vrijdagmiddag ingelicht over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat. Het is de bedoeling dat het nieuwe college dinsdag 12 juli in een extra raadsvergadering wordt beëdigd. 

Foto onder: Maarten Both (SGP) en Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) in onderhandeling © Streekomroep de Bevelanden

Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met SGP-frontman Maarten Both

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden