College Reimerswaal zwicht: nieuwbouw Oekraïners naar Kijkuit, gemeente loopt 150.000 euro subsidies mis

YERSEKE – De nieuwe, tijdelijke huisvesting voor 102 Oekraïnse vluchtelingen komt Yerseke niet op het huidige trapveldje aan de Hogeweg te staan maar op het parkeerterrein bij de Kijkuit. Daarmee komt het college van B&W tegemoet aan de bezwaren van de omwonenden, zegt burgemeester José van Egmond. Wel gaan de bestaande ontwikkelplannen voor het parkeerterrein voorlopig in de ijskast. Daarmee loopt de gemeente 150.000 euro aan Europese subsidies mis. “Dat hebben we ervoor over”, zegt Van Egmond na afloop van de tweede informatiebijeenkomst.

door: Han Verbeem

Applaus klinkt uit de zaal, met een ‘dankjewel’ naar de burgemeester. Maandag nog hadden de omwonenden hun grote zorg geuit over de impact van het zes meter hoge bouwblok, bij hun voor de deur. Ze vrezen voor verlies van hun uitzicht en verdere inlevering van woongenot. Bij de eerste infosessie maakten ze het gemeentebestuur overduidelijk dat ze een alternatief willen: de parking van Kijkuit, achter de Koningin Julianahaven, ver weg van de Hogeweg. Daar zijn weliswaar al plannen voor, als onderdeel van de renovatie van het havengebied. Daardoor kan de gemeente geen aanspraak meer maken op een al toegekende Europese ontwikkelsubsidie, merkt Van Egmond op. Over vijf jaar worden de kaarten weer geschud, dan verdwijnen de noodwoningen en kan het parkeerterrein alsnog een facelift ondergaan. De burgemeester hoopt dat Europa dan alsnog met subsidies over de brug komt.

Onaangenaam verrast

Gemeentesecretaris Frans Marquinie heeft “alles op alles” gezet om de Yersenaren deze week zo snel als mogelijk duidelijkheid te bieden. “En ik kan u verklappen, daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten”, merkte hij op. Maar niet alle toehoorders zijn aangenaam verrast door de plotse koerswijziging van het college. De eigenaars van recreatiehuisjes aan de Kijkuit moeten het nieuws ter plaatse horen en hun mening was vooraf niet gevraagd, zo blijkt vrijdagavond tijdens de bijeenkomst in MFC Te Haere. Marquinie belooft echter plechtig de Kijkuit-recreanten nauw te betrekken bij de verdere ontwikkeling van de bouwplannen. Zo zou de overlast tot een minimum beperkt kunnen blijven, benadrukt Marquinie.

Overbruggingskrediet

De keuze is gemaakt, nu is de gemeenteraad aan zet. Dinsdagavond dient deze een overbruggingskrediet toe te kennen voor het project. Er komt weliswaar geld van het Rijk voor de nieuwbouw maar dat is er nu nog niet. Om de aannemer en leveranciers van de houten noodwoningen te kunnen betalen is nu al geld nodig, benadrukt burgemeester Van Egmond.

Pap niet gestort

Afgelopen maandag, bij de eerste bijeenkomst, hadden omwonenden nog de vrees “dat de pap al gestort zou zijn” met weinig keuzemogelijkheden maar de burgemeester bestrijdt dit. “Met dit nieuwe besluit laten we zien dat we naar de inwoners geluisterd hebben.”

Spannend

Het zal dinsdag in de raad een spannend debat worden, voorspelt burgemeester Van Egmond. “Maar dat hoort nu eenmaal bij de besluitvorming zoals dat wettelijk geregeld is.” Raadsleden reageren vrijdagavond na afloop van de infosessie terughoudend, alleen Andries Jumelet (ChristenUnie) is zwaar teleurgesteld. Zelf woont hij op honderd meter afstand van het trapveldje aan de Hogeweg en wat hem betreft hadden de Oekraïeners daar gewoon mogen komen. “Onder de vluchtelingen zitten veel kinderen en die moeten nu grote afstanden lopen. De Kijkuit is veel minder geschikt voor deze groep.” Jumelet vindt het  “verschrikkelijk dat het college het hoofd laat hangen voor een klein groepje villabezitters.” Ook de broodnodige herontwikkeling van de havens loopt volgens hem nu vertraging op en het CU-raadslid denkt dat Reimerswaal wel naar de Europese gelden kan fluiten. Het later opnieuw aanvragen van subsidies noemt hij “absoluut ongeloofwaardig.”

Illustratie: Zo komen de woningen er uit te zien: compartimenten van houtskeletbouw. Het complex is bedoeld voor een periode van vijf jaar, dan vervalt de tijdelijke woonbestemming.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden