Colleges Reimerswaal en Kapelle bekend: Nico van der Hoest en Marco Kleppe nieuwe wethouders

KAPELLE / KRUININGEN – De formatie van de nieuwe coalities in Kapelle en in Reimerswaal is bijna voltooid. Vanavond treedt het nieuwe Kapelse college aan, met wethouders Jon Herselman (VVD), Siwart Macintosh (CDA), Annebeth Evertz (PvdA) en Marco Kleppe (SGP). In Reimerswaal buigt de gemeenteraad zich donderdag over het concept-coalitieakkoord maar ook hier zijn de wethoudersposten inmiddels bekend: Maarten Both (SGP), Nico van der Hoest (Leefbaar Reimerswaal) en Kees Verburg (PvdA). Kleppe en Van der Hoest keren beiden, als oude bekenden, na vier jaar terug in de raadspolitiek.

door: Han Verbeem

Donderdag bespreken de Reimerswaalse raadsleden het concept-coalitieakkoord van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA. Hierop kunnen de fracties op- en aanmerkingen geven, waarna -vermoedelijk dinsdag 24 mei- de gemeenteraad het uiteindelijke akkoord vaststelt en de wethouders worden benoemd.

Nico van der Hoest

Voor Nico van der Hoest is zijn benoeming een terugkeer in de raadspolitiek. Eerder heeft hij vier periodes als raadslid afgerond. Van 2002 tot 2018 was hij de ‘nummer twee’ van de fractie, naast partijvoorman Marien Weststrate. Vorige maand maakte Weststrate bekend dat hij afziet van een wethouderspost, onder meer om zijn positie als waterschapsbestuurder te kunnen behouden. Daarop heeft hij Van der Hoest gevraagd om voor Leefbaar toe te treden tot het Reimerswaalse college. “Nico was zeer vereerd”, zegt Weststrate. “Hij heeft er maar een half uur over hoeven na te denken en toen zij hij volmondig ja.” Ten opzichte van de politiek uitgesproken Weststrate -die naar eigen zeggen zelden een blad voor de mond neemt- geldt Van der Hoest als een gematigd politicus. 

Marco Kleppe

Marco Kleppe was eerder lijsttrekker en wethouder voor de SGP in Kapelle. In mei 2018 viel het toen net gevormde Kapelse bestuur van VVD, CDA en SGP na een meningsverschil over de koopzondagen. Coalitiepartij VVD stemde vóór winkelopenstelling op zondag, waarmee voor de SGP deelname aan de toenmalige coalitie niet houdbaar was en de staatkundig gereformeerden wisselden van plaats met de PvdA. Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart kwam SGP opnieuw in beeld voor toetreding tot de coalitie. Wel heeft de SGP in een tweede informatieronde een samenwerking met coalitie van VVD, Gemeentebelang en SGP laten onderzoeken maar deze samenwerking is niet realistisch gebleven. Daarmee blijft Leefbaar, in omvang de tweede partij van Kapelle, opnieuw buitenboord.

Compositiefoto: Nico van der Hoest (foto links), wethouder voor Leefbaar Reimerswaal, naast Marco Kleppe (foto rechts) wethouder voor SGP Kapelle.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden