Controles bij particuliere huisvesting Oekraïeners in Yerseke: ‘overtredingen bouwregels geconstateerd’

YERSEKE – De gemeente Reimerswaal heeft deze week controles uitgevoerd bij een aantal particuliere huisvestingslocaties van Oekraïense vluchtelingen in Yerseke.  Daarbij zijn “enkele overtredingen geconstateerd ten aanzien van bouwwetgeving”, zo laat burgemeester José van Egmond weten. Op basis hiervan zal een handhavingstraject volgen, aldus Van Egmond. Daarbij wordt echter niet bekendgemaakt om welke adressen het gaat en wat die bouwkundige mankementen zijn.

door: Han Verbeem

“Met deze actie willen we bereiken dat vluchtelingen in Reimerswaal veilig en gezond zijn en blijven”, meldt Van Egmond. “Mensen uit conflictgebieden zijn kwetsbaar en hebben recht op goede zorg. Deze verantwoordelijkheid nemen wij als gemeente hoog op.” Ze roept de inwoners daarom op om signalen en vermoedens van misstanden direct te melden. In Reimerswaal verblijven zo’n 200 Oekraïense vluchtelingen, die voor een groot deel bij particulieren zijn ondergebracht. De gemeente biedt inwoners die vluchtelingen zelf opvang aanbieden, extra begeleiding via onder meer de burgeradviseurs.

Gezamenlijke controle

De  controles zijn maandag 25 april uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Arbeidsinspectie en met de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de politie Zeeland West-Brabant. Daarnaast controleerde de Arbeidsinspectie de werkomstandigheden en eerlijke betaling van Oekraïeners. De politie heeft ook gelet op mogelijke signalen van mensenhandel.

Vaker controles

Volgens burgemeester Van Egmond ging het om een ingeplande actie en is er geen actuele aanleiding om de locaties te bezoeken. Wel is het de bedoeling om “vaker dit soort gezamenlijke controles uit te voeren:’, zo laat ze weten. De gemeente heeft controles uitgevoerd op basis van de Basisregistratie Personen (BRP), de bouwregelgeving over onder meer brandveiligheid en van het bestemmingsplan.

Stockfoto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden