D66-politica en oud-burgemeester Letty Demmers in opspraak om landelijke MeToo-kwestie

GOES – Voormalig burgemeester van Noord-Beveland en huidig D66-politica Letty Demmers-van der Geest is in opspraak, na een rapport van onderzoeksbureau Bing over seksueel overschrijdend gedrag op het landelijke partijbureau. Demmers-Van der Geest, voormalig korpschef en burgemeester in Zeeland, was van 2015 tot 2018 voorzitter van D66, en zou in die periode al op de hoogte zijn geweest van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van de partijstrateeg Frans van Drimmelen. Dat blijkt uit een recente publicatie in De Volkskrant.

door: Han Verbeem

Letty Demmers bevestigt het voorval maar wil verder niet inhoudelijk reageren op de commotie en verwijst naar een  komend ledenberaad over de kwestie op 15 mei. De politica was onder meer burgemeester in Vlissingen en waarnemer in Noord-Beveland; voor de laatste gemeente was ze onlangs verkenner bij de vorming van de nieuwe coalitie.

Demmers wordt verweten dat ze niet heeft opgetreden tegen seksueel overschrijdend gedrag van de invloedrijke partijstrateeg  van D66. Deze zou in 2015 en 2016 een vrouwelijke medewerker van D66 jarenlang hebben gestalkt en geïntimideerd. Uit een integriteitsonderzoek van bureau Bing zou blijken dat Demmers als D66-voorzitter al in 2015 vertrouwelijk op de hoogte was gesteld “over het escalerende gedrag van de man.” Daarna zou ze ‘geen enkele actie om de strateeg aan te spreken of om een veilige werkomgeving te bieden’, zo citeert De Volkskrant uit het onderzoeksrapport. Sterker nog, de intimidaties gingen door en maakten het werken voor het slachtoffer nagenoeg onmogelijk. In april 2016 stapte ze opnieuw naar de partijtop “omdat het stalkingsgedrag aanhoudt en het echt niet langer gaat”, aldus de publicatie. Het slachtoffer stapte vervolgens naar de politie die de stalker een officiële waarschuwing zou hebben gegeven.

Voorval niet op zich

Uiteindelijk volgde toch eerherstel voor de strateeg en heeft het vrouwelijke slachtoffer teleurgesteld de partij verlaten. Maar het voorval stond niet op zich, zo blijkt. De publicatie noemt nog negentien extra meldingen over onveiligheid binnen de partij. “In negen gevallen ging het om seksueel grensoverschrijdend gedrag, variërend van ‘ongewenste WhatsApp-berichten, het maken van ongepaste en seksistische en denigrerende opmerkingen dan wel een arm om de schouder geslagen krijgen bij of na een informele gelegenheid van D66 tot in één casus het herhaaldelijk vragen om seksueel contact.”  Het zou in deze gevallen volgens het artikel niet om de bewuste partijstrateeg gaan maar om “andere machtige D66’ers die niet bij naam genoemd worden.”

Comeback raads politiek

De in Bergen op Zoom woonachtige Letty Demmers-van der Geest maakte dit jaar haar comeback als raadslid in haar gemeente en geldt als beoogd wethouderskandidaat. De Bergse raadspartijen VVD, GroenLinks, PvdA, D66, CDA, Lokaal Realisme hebben naar verluid dit weekeinde een akkoord bereikt over een nieuwe coalitie en nu volgt de invulling van de wethouderszetels en portefeuilleverdeling. Demmers benadrukt dat de landelijke kwestie los staat van haar huidige raadslidmaatschap.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden