Denktank met 360 Zeeuwen gaat op zoek naar oplossingen voor dreigende zorgtekorten

KAPELLE – Zo’n tienduizend Zeeuwen kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten om mee te doen aan een burgerberaad, de ‘denktank’ die zoekt naar ideeën om de zorg in Zeeland bereikbaar te houden. Uit deze groep worden uiteindelijk zo’n 360 deelnemers geselecteerd. Het is een idee van de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC), een samenwerkingsverband van verzekeraars, zorgverleners waarbij ook de dertien gemeenten en de provincie zijn aangehaakt. Vanaf eind mei volgend jaar moeten al de eerste plannen op tafel liggen.

Door: Han Verbeem

De inwoners die een uitnodiging krijgen voor deelname aan de denktank, worden via loting geselecteerd. De ZZC waarschuwt al langer voor de dreigende zorgkloof in de samenleving met langere wachttijden die vooral de groeiende groep kwetsbare ouderen zal treffen. Ook neemt het aantal mantelzorgers af.

Toegankelijkheid

Het plan voor een burgerberaad, oftewel inwonerparticipatie, komt ook voor de Kapelse wethouder Annebeth Evertz betreft geen moment te vroeg. “Als we nu niets doen is in 2030 toegankelijke zorg geen vanzelfsprekendheid meer in Zeeland”, zegt ze. Samen met haar collega René Ruisen van Hulst trekt ze de kar vanuit de Zeeuwse gemeenten.
Kapelle is al akkoord met het project en trekt daar zo’n 2.600 euro voor uit. De overige gemeenten volgen binnenkort, aldus Evertz. “Binnen het overleg van Zeeuwse overheden hebben we daarover al overeenstemming”, merkt ze op.

Bereikbaar blijven

Zeeland kampt met een vergrijzing van de samenleving, benadrukt Evertz. Het aantal ouderen neemt toe en er komen minder jongeren bij. “De komende jaren nemen de personeelstekorten in de zorg steeds meer toe. Het is niet meer de vraag hoe we de zorg betaalbaar kunnen houden maar hoe de zorg bereikbaar blijft voor iedereen.”
Eerder werd aangekondigd dat in het burgerberaad vijfhonderd Zeeuwen zouden meedenken over oplossingen voor problemen waar de Zeeuwse zorg mee kampt. Maar in de huidige plannen is dat aantal blijkbaar naar beneden bijgesteld, nu gaat het volgens Evertz om 360 Zeeuwen die meedoen aan het burgerberaad.
 
Foto: Omroep Zeeland
Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met wethouder Annabeth Evertz

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden