Deze zomer nog geen uitbreiding energiesteun Reimerswaal: college wil eerst doorrekenen

KRUININGEN – De Reimerswaalse gemeenteraad geeft wethouder Ad Meeuwsen meer tijd om de regeling voor de energietoeslag verder uit te werken. In een motie hadden CDA en PvdA het college gevraagd de inkomensgrens te verhogen. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad leek voorstander. Toch is de motie uiteindelijk van tafel gehaald, om de wethouder meer onderzoek wil doen. “Het stelt mij ontzettend teleur”, reageert Hans van Stel (PvdA). “We zeggen een sociale gemeente te zijn maar daar merk ik niets van.

door: Han Verbeem

“Een op de drie huishoudens dreigt in de problemen te komen als gevolg van de fors stijgende energielasten”, zegt indiener Olaf Buteijn (CDA). Daarom heeft hij samen met PvdA een motie ingediend voor een verruiming van de éénmalige toeslag, die landelijk is vastgesteld op 800 euro. De steun geldt voor huishoudens die leven op 120 procent van het minimumloon. Maar de twee partijen willen dat Reimerswaal de grens ophoogt naar 130 procent van het minimumloon. Daarmee zou Reimerswaal het voorbeeld volgen van andere gemeenten, waaronder Goes.

Sympathiek

De indieners van de motie krijgen aanvankelijk brede steun in de gemeenteraad. Daniël van Iwaarden (SGP) noemt de motie zelfs sympathiek. “Een heel mooi initiatief om mensen in financiële nood te helpen”, reageert hij. Ook ChristenUnie staat achter het initiatief – woordvoerder Andries Jumelet had de motie zelf graag mede ingediend. Hetzelfde geldt voor VVD, merkt Ida Sinke op.

Selectief winkelen

De fractie van Leefbaar Reimerswaal is minder enthousiast. “Sympathiek, maar wél selectief winkelen”, merkt Marien Weststrate koeltjes op. Want hoe zit het met mensen die net boven het minimumniveau zitten? Bovendien gaat de tegemoetkoming ten laste van het sociaal domein. “Straks komen we geld tekort en dan is het weer kermen tot en met.” Weststrate wil eerst de kosten doorberekenen en vraagt de indieners de motie aan te houden.

Doelgroep in beeld

Dat vindt ook wethouder Ad Meeuwsen (SGP), die eerst een gedegen onderzoek wil. “Hebben we de meest kwetsbare mensen wel écht in beeld”, vraagt de wethouder zich af. “Met de gezinsgrootte wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden.” Een gezin met vijf kinderen heeft het zwaarder dan een tweepersoons huishouden. De vergelijking met het naburige Tholen leert dat de steun de gemeente zo’n vier tot vijf ton kost. Meeuwsen wil de zomerperiode daarom gebruiken om de energietoeslag goed door te rekenen en wil wachten tot september. De indieners halen de motie daarop van tafel, ook nadat de SGP de steun intrekt.
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden