Documenten rederijkerskamer te zien in gemeentehuis Heinkenszand

HEINKENSZAND – In de hal van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn op dit moment bijzondere documenten te zien van rederijkerskamer De Fiolieren. De documenten zijn halverwege de jaren twintig van de vorige eeuw gevonden op de zolder van het gemeentehuis van ’s-Gravenpolder.

Rederijkers waren (amateur)dichters, schrijvers en voordrachtkunstenaars, die vanaf de late Middeleeuwen samenkwamen in zogenoemde kamers. Met hun voordrachten en uitvoeringen bleken ze geregeld invloed uit te kunnen oefenen op het bestuur van de stad, de provincie of zelf het land. De rederijkers waren voor besturen dus een factor om rekening mee te houden.

Hoewel een exacte datum ontbreekt, mogen we er vanuit gaan dat rederijkerskamer De Fiolieren ergens in de zestiende eeuw is opgericht. Er zijn namelijk documenten gevonden waarin verwezen wordt naar voorschriften van deze kamer die in 1596 zijn opgesteld. Uit documenten blijkt ook dat rederijkerskamer De Fiolieren in ieder geval tot 1818 bestaan heeft.

In de hal van het gemeentehuis zijn onder meer rollen te zien met toneelteksten van De Fiolieren. Het zijn zowel romantische stukken als kluchten. De expositie zal de komende drie maanden nog te zien zijn. Wie er meer over wil weten, kan contact opnemen met het team informatie en ondersteuning van de gemeente Borsele, telefoonnummer 0113-238383.

foto: Gemeente Borsele

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden