Formatie Goes: PvdA/GL, lokale partijen en SGP/CU gaan verder

GOES – In Goes gaat de huidige coalitie bijna volledig op de schop. PvdA/GroenLinks, Nieuw Goes, Partij voor Goes en SGP/CU willen een coalitie gaan vormen. Samen hebben ze een comfortabele raadsmeerderheid van vijftien zetels.

Gaat die combinatie inderdaad door, dan betekent dat dat wethouders Cees Pille (VVD) en Joost de Goffau (CDA) sowieso worden vervangen. Alleen wethouder André van de Reest (SGP/CU) zou verder kunnen. De zittende coalitie van VVD, CDA en SGP/CU balanceerde op een meerderheid van één zetel (13 van de 25 zetels) in de gemeenteraad. Het CDA zag die zetel op 16 maart verloren gaan.

Van informatie naar formatie

Na de gemeenteraadsverkiezingen is de gezamenlijke lijst van PvdA/GL met vijf zetels de grootste geworden in Goes. Het was aan die fractie om de informatie te organiseren. Voormalig PvdA-gedeputeerde Wouter van Zandbrink werd gevraagd om als informateur aan te treden. Hij is met alle partijen in gesprek gegaan met dit formatievoorstel als gevolg. Van Zandbrink zal nu verdergaan als formateur. De drie speerpunten voor het nieuwe college zullen zijn: wonen, verduurzaming en een dienstbare overheid.

Handhaven

Ook de partij van Vincent Mareels, Nieuw Goes, deed het goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en ging van drie naar vier zetels. SGP/CU en Partij voor Goes wisten zich met vier respectievelijk twee zetels te handhaven in de gemeenteraad.

foto: Marco Eestermans (links) en André Alting maakten in december vorig jaar bekend dat de twee partijen een gezamenlijke lijst en fractie zouden gaan vormen in de Goese gemeenteraad. (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden