Formatie Noord-Beveland: Letty Demmers informateur

WISSENKERKE – In Noord-Beveland zijn de fractievoorzitters zaterdagochtend op het gemeentehuis bijeengekomen voor een eerste, verkennende gespreksronde na de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij is Letty Demmers, oud-waarnemend burgemeester, informateur voor de vorming van een nieuw college. “We hopen op een snelle uitkomst”, zegt NBB-leider Yvonne Maas na afloop van het beraad. “De bijeenkomst was heel constructief en iedereen zit er open in.”

door: Han Verbeem

De verkennende bijeenkomst is achter gesloten deuren, de pers moet even afstand houden. Na afloop van het beraad bevestigt Maas dat Demmers de voordracht heeft aanvaard.  “De gesprekken met de partijen beginnen volgende week”, alus Maas. Woensdag gaat ze -zelf beoogd wethouder- in gesprek met de informateur en daarna volgt een gespreksronde met de overigen. Zaterdagmiddag zijn de fracties geïnformeerd over de formatieprocedure.

Koren op de molen

Nieuwkomer en de grote winnaar van de verkiezingen is de lijstcombinatie PvdA/GroenLinks, met twee zetels in de raad. Voorman Eric Mahieu ziet dat bijna iedereen een sociaal en groener geluid wil laten horen. “Dat is koren op onze molen, dat kunnen we alleen maar toejuichen. En nu bewaken dat het ook wordt uitgevoerd.” De combinatie heeft Mahieu geen windeieren gelegd: “We tellen nu mee bij de formatie.” Mahieu is blij met de voordracht van Letty Demmers als informateur. “Ze is nu ook gekozen in de gemeenteraad van Bergen op Zoom dus ze heeft het druk.” Cor van de Woesteijne (SGP) hoopt een snelle voortgang van de formatie met de vorming van een nieuw college. “Er is veel te doen op het eiland”, beaamt hij.

Coalitie van drie

De politieke verhoudingen op het eindeloze eiland zijn met de verkiezingsuitslag verschoven: NBB heeft vier zetels en is verreweg de grootste partij. De VVD en de SGP behalen elk twee zetels, evenals PvdA/GL. Voor CDA, D66 en BEN zijn elk één zetel weggelegd. Voor een meerderheid van zeven zetels is een coalitie van minimaal vier partijen nodig. De bestaande coalitie van NBB, SGP en CDA kan in theorie worden voortgezet maar heeft dan wel een minimale meerderheid. Het CDA moest één zetel inleveren. CDA’er Johan Sandee is teleurgesteld: “We hebben ons best gedaan maar zijn afgerekend op landelijk beleid”, constateert hij. Wat hem betreft is het CDA niet als eerste aan zet bij de formatie -“de winnaars komen eerst aan bod”- maar de partij is sluit coalitiedeelname op voorhand zeker niet uit. Ook hij vindt Demmers een prima informateur: “Ze kent het eiland, ze kent de politiek en ze heeft een enorme bestuurlijke ervaring in Zeeland en daarbuiten.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden