Foto-expositie Zeeuwse dracht in gemeentehuis Kapelle

KAPELLE – Erfgoedorganiatie Ons Boeregoed exposeert tot en met 30 juli bijzondere foto’s van de Zeeuwse klederdracht, in het gemeentehuis van Kapelle. De expositie is nog tot en met 30 juli 2021 te zien in de publiekshal het Kerkplein 1 in Kapelle, tijdens de openingstijden. De foto’s van de Poolse fotograaf Andrzej Lojko laten de streekdrachten op een bijzondere manier zien. 

door: Han Verbeem

Ons Boeregoed zet zich in voor behoud van de diverse Zeeuwse klederdrachten en houdt ook regelmatig volksdansen in de dracht. Een dansgezelschap kwam tijdens een bezoek aan de Poolse plaats Sanniki bij toeval in contact met Lojko. Deze zou zó onder de indruk zijn geweest over de uitbundige Zeeuwse dracht dat hij de leden van Ons Boerengoed uitnodigde voor een fotosessie in zijn studio in Warschau.

Een eigen verhaaal

Elke foto is met veel geduld genmaakt en vertelt een eigen verhaal, aldus een gemeentewoordvoerder. “De belichting is zo mooi, dat het meteen doet denken aan onze beroemde schilders Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.” Lojko geniet internationale bekendheid en zijn werken zijn op tal van plaatsen over de gehele wereld te zien.

Ook Kapellenaren in beeld

De gemeente exoposeert de werken in de openbare ruimte van het gemeentehuis omdat Andrzej Lojko  ook enkele inwoners van Kapelle in beeld heeft gebracht. “Daarom laten we ze graag zien aan het publiek”, aldus de woordvoerder. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in de publiekshal. “Draagt u de klederdracht een warm hart toe? Ga dan zeker kijken. Zo hebt u deze nog nooit gezien.”

(Archiefoto, geen onderdeel van de expositie: Ons Boeregoed)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden