Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

KAPELLE – Bij de jaarlijkse herdenking in de herdenkingsweek ‘Toujours Kapelle werden’ donderdag Franse en Marokkaanse soldaten herdacht, die voor onze vrijheid sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vond plaats op de Franse militaire begraafplaats, deze keer weer met publiek.

Twee jaar geleden ging de herdenking vanwege corona niet door en vorig jaar alleen met een beperkt aantal genodigden. Nu waren er zo’n vijftig mensen op de publieke tribune die zagen dat onder meer de burgemeester van Kapelle en de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko een krans legden bij het monument op de begraafplaats.
Een vrouw die net tijdens de plechtigheid aan kwam lopen, vindt de herdenking ook vandaag de dag nog nodig. “Of ze er wat van leren? Ik hoop het maar, ze zijn nu ook al weer flink bezig he”, zegt ze verwijzend naar de oorlog in Oekraïne.
 

Een graf in Kapelle

Sinds 1950 wordt jaarlijks de herdenking gehouden. Vanaf 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De gesneuvelden werden niet in hun eigen land begraven, maar op initiatief van de toenmalige burgemeester kregen ze een graf in Kapelle.
Kapelle staat al langer stil bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vorige week werden vlaggen opgehangen met daarop foto’s van parachutisten die tijdens de oorlog zijn omgekomen.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
 
Foto’s en video: © Streekomroep de Bevelanden
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden