Fruitpluk Bevelandse burgemeesters 2021

KAPELLE – Traditiegetrouw hebben de burgemeesters van de Bevelandse gemeenten vrijdag de mouwen opgestroopt om te helpen bij de start van de pluk; de perenpluk. Met uitzondering van burgemeesters José Van Egmond van de gemeente Reimerswaal en Margot Mulder van de gemeente Goes waren Loes Meeuwisse (gemeente Noord-Beveland), Gerben Dijksterhuis (gemeente Borsele) en gastheer Fons Naterop (gemeente Kapelle) aanwezig op het terrein van Maatschap Schipper in Kapelle. Doel van deze jaarlijkse traditie is het belang van de fruitsector voor de regio onder de aandacht te brengen.

Echt familiebedrijf

De burgemeesters hebben peren geplukt bij Maatschap Schipper in Kapelle. Dit fruitteeltbedrijf is een echt familiebedrijf. Op dit moment is het bedrijf in handen van de 3e generatie Schipper. De tweede generatie Schipper is nog steeds actief betrokken en ook de zoon van de eigenaar werkt in het bedrijf. Dit is dus al de 4e generatie. Het bedrijf is kleinschalig gestart. Maar doordat er steeds een bedrijfsopvolger klaar stond, heeft men durven uitbreiden en investeren. Op dit moment heeft de maatschap 36 hectare peren en 24 hectare appels.

Burgemeester Fons Naterop heette zijn collega’s welkom waarna de heer Schipper uitleg gaf over zijn bedrijf. Daarna kreeg de heer Tolhoek van Groeispecialist Van Iperen het woord. Hij vertelde over het verdwijnen van steeds meer bestrijdingsmiddelen voor de perenteelt en hoe dat verder moet in de toekomst. Hierna kon de pluk echt beginnen.

Een kwart van het fruit in Nederland komt uit … Zeeland

Zeeland heeft met bijna 5.000 hectare een groter aandeel in de Nederlandse fruitsector dan bijvoorbeeld de Betuwe. Gemeenten Kapelle en Borsele verzorgen samen het grootste aandeel. “De fruitteelt in de Bevelanden is een belangrijke economische sector. Fruit is gezond en dat willen wij graag als burgemeesters vanuit de Bloesem van Zeeland promoten”, aldus burgemeester Fons Naterop.

Foto’s: Hans Colijn (Streekomroep de Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden