Gedeputeerde het dak op voor zonnige toekomst: ook Comrieschool Kruiningen voortaan energieneutraal

KRUININGEN – Zeeland wil openbare gebouwen en maatschappelijk vastgoed verduurzamen, en ook het onderwijs doet mee. Zo is de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen sinds donderdag volledig energieneutraal, wat stroomverbruik betreft. Milieugedeputeerde Jo-Annes De Bat mocht de openingshandeling verrichten, en klom samen met burgemeester José van Egmond het dak op. Samen sloten ze symbolisch de stekker aan van het zonnepaneel.

door: Han Verbeem

De ingebruikname van het zonnedag was een feestelijk moment waarvoor de Zeeuwse gedeputeerde graag naar Kruiningen wilde komen. De leerlingen worden zich bewust van duurzaamheid en wie weet krijgen ook de ouders een duurzaamheidslesje. “De kinderen vragen dan ook aan vader en moeder thuis wanneer er nu een elektrische auto komt”, merkt De Bat op. “En waarschijnlijk hebben ze nog een voorkeur voor het automerk ook.”

Lesprogramma

Het verduurzamen van de Comrieschool is niet alleen een opgave vanuit wet- en regelgeving maar heeft alles te maken met bewustwording – benadrukt Joannes Guiljam – leerkracht van groep zeven en acht. De scholieren gaan zelf aan de slag met het thema duurzaamheid en er volgen ook gastlessen. De ’toolbox’ van het lesprograma van ZowieZon moet de kinderen daabij ondersteunen.

ZowieZon is een initiatief van energiebedrijf Eneco, die scholen help bij verduurzaming en het zo energieneutraal mogelijk maken van de gebouwen. Volledig netraal is de Comrieschool vooralsnog alleen met elektriciteit, op het gebied van warmte volgt dat nog.

De Dr. A. Comrieschool is een school op reformatorische grondslag en telt zo’n 300 kinderen. Het onderwijs is erop gericht de kinderen ‘op te voeden en onderrichten tot zelfstandige, God dienende persoonlijkheden’ – zo staat het verwoord in de beginselen van de school. Lesgeven vanuit Bijbels inzicht betekent ook het bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel over rentmeesterschap: de mens die het als taak heeft de schepping Gods op een goede manier over te dragen aan nieuwe generaties. 

Op de foto, vlnr: Gedeputeerde Jo-Annes de Bat, burgemeester José van Egmond, beleidsmedewerker provincie, leerkracht Joannes Guiljam, schoolbestuurder Iman van Koeveringe.

Luister hieronder naar het interview van verslaggever Han Verbeem met schoolbestuurder Iman van Koeveringe

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden