HEINKENSZAND – De gemeente Borsele staat vanaf 1 januari 2022 niet meer onder preventief toezicht van de Provincie Zeeland. De gemeente hoeft dus niet langer toestemming te vragen om geld uit te geven dat niet eerst in een goedgekeurde begroting is opgenomen. “We zijn weer baas over onze eigen portemonnee”, zegt een opgeluchte wethouder Financiën, Arno Witkam.
De gemeente valt nog wel onder zogenoemd ‘repressief’ toezicht van de provincie. Dat betekent dat de provincie achteraf nog kijkt of er zaken niet kloppen in de begroting.
Pijn
De gemeente is van het preventieve toezicht afgekomen, omdat er in november een sluitende begroting tot 2025 is gepresenteerd. Daarnaast is er de afgelopen jaren tweemiljoen euro bezuinigd. Om de ramingen tot 2025 ook sluitend te houden, zal er de komende jaren nog eens 2,5 miljoen euro moeten worden gekort op allerlei uitgaven. Arno Witkam zei tijdens de presentatie van de begroting dat die bezuinigingen ‘pijn gaan doen’, maar hij ziet nu ook nadrukkelijk ‘licht aan het einde van de tunnel’. “Zoals het er nu naar uitziet krijgen we structureel meer geld voor de jeugdzorg. En de herverdeling van het Gemeentefonds kan mogelijk ook nog in ons voordeel uitpakken.”
Jeugdzorg en WMO
Twee jaar geleden kwam Borsele onder toezicht van de provincie te staan, omdat er geen sluitende begroting kon worden overlegd. Vooral de gestegen kosten op het gebied van jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) waren daar debet aan. Vorig jaar liet de provincie de teugels al wat vieren. De verwachting was dat Borsele in de loop van 2022 – zodra de jaarrekening was ingediend – van het preventieve toezicht af zou komen. Maar zo lang hoeft de gemeente dus niet te wachten.
Foto: Omroep Zeeland