Gemeente schuift onderdelen Masterplan Nieuwdorp noodgedwongen door

NIEUWDORP – Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele heeft een voorstel gepresenteerd, waarmee 100.000 euro bezuinigd kan worden op het Masterplan Nieuwdorp. “De rek is er wat mij betreft dan wel uit”, zegt wethouder Arno Witkam.

Die bezuiniging zat er al aan te komen. De gemeenteraad gaf in maart aan een ton te willen beknibbelen op het plan. Borsele moet gezien de financiële positie nu eenmaal de tering naar de nering zetten. Het gemeentebestuur kreeg de opdracht een bezuinigingsoperatie uit te werken en komt dus nu met een plan.

Tegenvaller

Het Masterplan Nieuwdorp omvat verschillende onderdelen, die in twee fases zijn ondergebracht. Belangrijkste onderdeel in de eerste fase is de multifunctionele accommodatie aan de Prinses Irenestraat. In de Bethelkerk en voormalige pastorie komt het dorpshuis en op de plek van het voormalige schoolgebouw van De Regenboog komt een nieuw gebouw met daarin een Integraal Kindcentrum en een gymzaal. Dat plan, zo zegt het gemeentebestuur, is in zo’n vergevorderd stadium, dat daar weinig op te bezuinigen valt. Sterker, er was al rekening gehouden met een stijging van de bouwkosten met 7 procent, inmiddels gaat het gemeentebestuur uit van een stijging van bijna 15 procent. Een fikse tegenvaller dus. Meevallers zijn er ook. De kosten die waren opgenomen voor de ontwikkeling van het kavel Steketeepad (‘Het Stekestekje’: ruim 128.000 euro) blijken naar 55.000 euro te kunnen worden bijgesteld. En er valt nog zo’n 23.000 euro belastingvoordeel te halen met de verhuur van het dorpshuis en de gymzaal.

Verduurzaming

Maar de gemeente kan niet leunen op de meevallers om de tegenvallers en de geplande bezuinigingen op te vangen. Vandaar dat nu ook besloten is om de aanleg van het fietspad dat onderlangs de Lewedijk zou komen te liggen te verschuiven naar fase twee. Het inrichten van de klimaatstraat Hertenweg wordt eveneens uitgesteld. Verder bezuinigen zou nog wel mogelijk zijn, maar: “Dan gaat dat ten koste van doelstellingen op het gebied van verduurzaming”, zegt wethouder Arno Witkam. “En dat zou jammer zijn. Die kosten komen in een later stadium toch weer op ons af, omdat we aan de doelstellingen moeten voldoen. Dus wat mij betreft is de spons nu wel uitgeknepen.”

Foto: Een impressie van het nieuw te bouwen multifunctionele centrum in Nieuwdorp. (afbeelding: gemeente Borsele)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden