Genomineerden Zeeuwse Parel 2021 bekend!

GOES – Om het jaar reikt LHBT Netwerk Zeeland de Zeeuwse Parel uit. Deze prijs gaat naar een persoon of organisatie die zich in de afgelopen twee jaar op een bijzondere manier heeft ingezet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen. Dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden tijdens een feestelijke avond in Poppodium ’t Beest op maandag 11 oktober, internationale Coming Out dag.

DOW Benelux
De laatste winnaar van de Zeeuwse Parel was DOW Benelux. DOW ontving de prijs in 2019 voor de wijze waarop zij zowel binnen het bedrijf alsook daarbuiten enorme aandacht hebben voor de LHBTI-gemeenschap. Zo creëert DOW een veilige werkomgeving voor LHBTI-medewerkers door bijvoorbeeld een medewerkersnetwerk te faciliteren waarin collega’s onderling samenwerken aan aandacht voor inclusie, en daarnaast een personeelsbeleid te voeren waarbij ook extra aandacht is voor LHBTI-medewerkers.

Jury

De jury van de Zeeuwse Parel wisselt elke twee jaar. Dit jaar bestaat de jury uit:

Anton van Beek, president-directeur DOW West-Europa
Iris Vroegop, regenbooggemeente Goes
François Overdulve, regenboogambassadeur gemeente Kapelle
Leanne Gaalswijk, Anti Discriminatie Bureau Zeeland

Dit jaar zijn er 12 verschillende personen of organisaties aangedragen voor de Zeeuwse Parel. Om tot een top 3 te komen bekijkt de jury iedere kandidaat en beoordeelt zij deze op verschillende criteria. Hieruit is de volgende top 3 gekomen:

Nihalia Blanken
Met haar zelf opgerichte Queer in de stad organiseert Nihalia al jarenlang activiteiten voor Zeeuwse jongeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pub quiz een filmavond, panels of muziekavonden. Intussen is ze ook aangesloten bij het jongerennetwerk van COC Zeeland, Jong & Out. Daar is ze coördinator voor de jongerengroep en begeleidt ze de jongeren in het organiseren van leuke events.

Eveline van de Putte
Met haar Tour d’Amour reist de van oorsprong Zeeuwse Eveline het hele land door. Ze zet zich al jarenlang in voor de roze ouderen in onze samenleving. Ze heeft twee boeken geschreven (Nieuwe namen, over oudere trans personen en Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen).

GSA Lodewijk College Terneuzen
De Gender & Sexuality Alliance (GSA) van deze school is heel actief. Het Lodewijk College heeft zo’n 1.400 leerlingen. De activiteiten die deze groep organiseert worden voornamelijk door de leerlingen zelf ontwikkeld en uitgevoerd. Zij krijgen ondersteuning van een aantal docenten. Enkele vaste activiteiten die zij organiseren zijn op Paarse Vrijdag (jaarlijks op 11 december, een dag dat in het teken staat van acceptatie van LHBTI op scholen), Coming out dag en zo nog wat maandelijkse bijeenkomsten.

Coming Out dag
Op Coming out dag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. Coming Out dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Dit jaar organiseren Anti Discriminatie Bureau Zeeland en LHBT Netwerk Zeeland deze dag in Goes.

Uitreiking
Op maandagavond 11 oktober zal de Zeeuwse Parel worden uitgereikt in Poppodium ’t Beest. Aanmelden is nog mogelijk via www.lhbtnetwerkzeeland.nl.

Foto’s: Marjolein Annegarn

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden