Gescheiden inzameling textiel in gemeente Borsele fors toegenomen

HEINKENSZAND – Inwoners van de gemeente Borsele gooien afgedankte schoenen en textiel steeds vaker in de daarvoor bestemde container in hun dorp. De gemeente hoopt op die manier jaarlijks uiteindelijk zeventig ton kleding uit de grijze container te houden en apart in te zamelen.

Aanvankelijk stonden er vier kledingcontainers in Borsele (Ovezande, ’s Gravenpolder, Oudelande en Heinkenszand), maar sinds het voorjaar staat er in elk dorp een. “Voorheen haalden we zeshonderd kilo textiel per week op, inmiddels is dat zestienhonderd kilo”, zegt wethouder Kees Weststrate. Oftewel duizend kilo extra per week.

Mooie cijfers

De wethouder rekent voor dat dat over een jaar bezien zo’n vijftig ton is. Als dat inderdaad wordt gerealiseerd komt de gemeente al behoorlijk in de richting van het doel om zeventig ton textiel per jaar apart in te zamelen. “Ik vind dat zo aan het begin hele mooie cijfers”, zegt Weststrate. “Het is goed voor het hergebruik en een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Het mes snijdt aan verschillende kanten.”

Curitas

De inzameling wordt gedaan door Curitas. Het bedrijf geeft op zijn website aan dat een deel van de opbrengst van de textielrecycling wordt geschonken aan het Longfonds, Terre des Hommes en Simavi.

foto: Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden