Geveltuintjes moeten meer kleur gaan geven aan Goese binnenstad

GOES – De gemeente Goes wil de binnenstad groener maken. Er wordt gekeken naar pleinen en parkeerterreinen. Maar ook bewoners en ondernemers in het centrum worden uitgenodigd iets te doen: het realiseren van een geveltuintje.

Het vergroeningsplan maakt onderdeel uit van de Kwaliteitsagenda binnenstad 2030. Voor de geveltuinen wil het gemeentebestuur 116.000 euro uittrekken, waarvan 23.500 euro kan worden gefinancierd via een subsidie van het rijk.

Tegels verwijderen

Zo’n geveltuin – het woord doet het al vermoeden – zit tegen de gevel van het eigen pand aan en spreidt zich uit over de openbare weg. Dat mag tot 45 centimeter van de gevel. De gemeente wil voor wie dat aanvraagt de tegels weghalen en wat grond storten. Gratis. Het is dan aan de bewoner/ondernemer zelf om planten neer te zetten. Er is wel een beperking. Tussen tegenover elkaar liggende geveltuintjes moet minimaal een afstand van 1,20 meter in acht worden genomen.

Enthousiast maken

Via de Stichting Buurkracht wil de gemeente een wijkteam laten opzetten, dat binnenstadbewoners en ondernemers enthousiast moet maken voor het realiseren van zo’n geveltuin. Ook kan dat team gaan meedenken en -praten over het verder groen maken van de binnenstad.

Foto: Pixabay

Luister hieronder naar het interview dat Peter van den Assem hierover had met wethouder Martijn Vermeulen.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden