Gezamenlijk spreekuur boa’s en wijkagent Reimerswaal: ‘dienstverlening voor onze inwoners’

KRUININGEN – De wijkagenten en boa’s in Reimerswaal gaan regelmatig in gesprek met inwoners, maar een gezamenlijk spreekuur is nieuw. Sinds deze week is elke donderdag een inloopochtend in gebouw Bachten Vaete, tussen 9.00 en 12.00. Binnenlopen kan zonder afspraak.

door: Han Verbeem

De eerste ochtend liep het nog niet storm, moet agent Jos-Pieter de Lange toegeven. Er kwam één ouder echtpaar op bezoek. “Het duurt altijd even voor zoiets breed bekend is, dus we verwachten dat het de komende weken wel drukker zal worden”, merkt hij op.

Dienstverlening

Het gezamenlijke spreekuur is een vorm van dienstverlening naar de inwoners, stelt de wijkagent. “Niet alle vragen zijn via internet of per telefoon te beantwoorden. En soms is het handig om mensen de weg te wijzen naar de juiste instanties.”

Optreden tegen ergernissen

Boa’s geen hulpagenten -zoals vaak wordt gedacht- maar handhavers in dienst van de gemeente. Ze controleren of mensen zich aan de regels houden en geen overtredingen begaan – zoals foutparkeren. Gerrit Krist is sinds 1984 boa, destijds heette dat nog ‘onbezoldigd ambtenaar van de gemeentepolitie’. “We treden op tegen zaken waarbij mensen ergernissen ondervinden”, zegt Krist. “Die problemen lossen zich meestal vanzelf op, wij geven hen dan nét het juiste duwtje in de rug.” Dan gaat het om bijvoorbeeld burenruzies, waarbij de boa door buurtbemiddeling kan voorkomen dat conflicten verder uit de hand lopen.

Gemoedelijker

Ian Baartman is nieuw als boa, en werkt sinds deze maand in Reimerswaal. Hij heeft een opleiding bij Scalda gevolgd en ging vervolgens in Goes aan de slag. Het verschil met de stad en een plattelandsgemeente als Reimerswaal is merkbaar.  “Het gaat hier allemaal iets gemoedelijker, ons kent ons en de mensen kennen elkaar op straat”, constateert Baartman. In de korte tijd dat hij in de gemeente werkt, weten de inwoners hem wel te vinden.

Geen wapens

In tegenstelling tot agenten mogen boa’s geen wapens dragen. Dat is ook niet nodig, benadrukt Krist. “We hebben een andere, ondersteunende functie.” Op de momenten dat het gevaarlijk wordt, is de agent ook in de buurt. Mensen hebben in de coronatijd korte lontjes en daarbij moest de politie helaas ingrijpen. “Maar gelukkig ligt deze tijd achter ons”, verzucht De Lange. Voor zo lang het duurt, want met corona weet je het nooit.

Het gezamenlijke spreekuur van de wijkagenten en boa’s van Reimerswaal is elke donderdag van negen tot twaalf, in gebouw Bachten Vaete in de Brouwerijstraat in Kruiningen. Inloop is vrij, het vooraf maken van een afspraak is niet nodig.

Op de foto (vlnr): de boa’s Gerrit Krist, Ian Baartman en wijkagent Jos-Pieter de Lange.

Luister hieronder naar het interview met de boa’s en wijkagent Jos-Pieter de Lange.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden