HEINKENSZAND – In januari 1976, in het Borselse gehucht Baarsdorp, besluiten Irene Hoogenboom en Wim Hoogerdijk om kindervolksdansgroep ‘De Babbelaars’ op te richten in het nabije dorp Heinkenszand. Hoogenboom was een bekwaam volksdanseres en Hoogerdijk was al actief in het verenigingsleven in Heinkenszand. De Babbelaars zou als dansgroep met optredens in Zeeuwse klederdracht deze onder de aandacht van een groter publiek kunnen brengen en op die manier dit stukje Zeeuwse cultuur in stand houden.
Vanaf begin af aan is er grote interesse en binnen enkele jaren groeit de groep uit tot meer dan 100 leden. Als één van de weinige volksdansgroepen in Nederland treden ze op in traditionele klederdracht uit Zeeland, met name de dracht uit Zuid-Beveland, Walcheren, Arnemuiden en Axel. De klederdracht wordt bemachtigd door oma’s en opa’s, maar die bron droogt op een gegeven moment op. Tientallen moeders en bekwame naaisters in het dorp zetten zich vervolgens in en maken de kostuums geheel trouw aan de originele patronen.
In 1980 word een unieke choreografie gecreëerd voor de Babbelaars, een combinatie van Nederlandse dans, muziek, zang en toneel. Nederlandse volksdansen zijn van origine groepsdansen, gemaakt om aan mee te doen, niet om naar te kijken. Deze nieuwe choreografie doorbreekt dit en betekende een enorme ontwikkeling in de dansvorm.
De Babbelaars zijn decennia lang een vaste lokale attractie op de toeristische dagen in Zierikzee, Vlissingen en de Schaapscheerdersfeesten in Nisse en Veere, waar ze ook zelfgemaakte babbelaars verkopen, zwetend in rokken van tientallen meters bonte of zwarte stof, zorgvuldig vastgespeld op het ‘jak’ en het beukje. Alles is volgens de traditie, nergens zitten stiekem moderne ritssluitingen in.
Ze zijn ook jarenlang het hart van de Internationale Volksdansfestivals in Borsele die vanaf de jaren 70 worden georganiseerd, en waar op het hoogtepunt meer dan tienduizend bezoekers komen.
Gedurende 25 jaar brengen De Babbelaars een stuk authentieke Zeeuwse cultuur naar o.a. Denemarken, Frankrijk, Duitsland, België, Polen, Turkije en zelfs Canada. Voor sommige leden zijn dit de eerste reizen naar het buitenland, en voor allemaal een unieke manier om ervaringen uit te wisselen tussen verschillende culturen, omdat de dansers worden ondergebracht bij gastgezinnen. Veel van deze groepen komen ook weer terug op bezoek in Heinkenszand en verblijven dan op hun beurt in gastgezinnen bij de leden.
Mede-oprichter Hoogerdijk, die in juni 2021 overleed, ontvangt in 2000 een lintje (Lid in de Orde van Oranje Nassau) voor zijn bijdrage aan de Gemeente Borsele. Deze erkenning is er helaas nog niet gekomen voor de bijdrage van Irene Hoogenboom, die toch, als dans en creatief leidster, het hart en ziel was van De Babbelaars en alles wat deze groep voor Heinkenszand heeft betekent. Zij heeft vele levens verrijkt met volksdansen, van vierjarige kleuters tot weerbarstige tieners en jonge volwassenen. Naast de leiding van De Babbelaars gaf Irene Hoogenboom tot 2007 ook volksdansles aan ouderen in verschillende dorpen in Zuid Beveland.
In totaal zullen er meer dan 300 ex-dansers zijn, variërend van leden die een paar maanden bleven, of die erop zaten vanaf hun vierde en pas weg gingen toen ze bevielen van hun eerste kind, die deel hebben uitgemaakt van de kindervolksdansgroep.
Eva Midgley is op zoek naar alle oud-leden van De Babbelaars – of je er kort of lang op zat! En zij vindt het ook leuk om te horen van mensen die De Babbelaars hebben zien dansen.
Je kunt contact opnemen met:
evamidgley@gmail.com of WhatsApp: 001 347 4154363. Instagram en Facebook: evamidgley
Foto: ansichtkaart kindervolksdansgroep De Babbelaars (Eva Midgley)