Goede huisvesting Oekraïners mag Reimerswaalse raad geld kosten, maar wél aan de Hogeweg

KRUININGEN – De Reimerswaalse raad is unaniem akkoord met een overbruggingskrediet van 5 miljoen euro voor het nieuwe onderkomen voor de 102 Oekraïense vluchtelingen in Yerseke. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) wil deze mensen, “die strijden voor hun vrijheid en daarmee voor de vrijheid van het Westen”, de beste plek gunnen. Die plek is voor hem de Hogeweg en Weststrate krijgt daarvoor een krappe raadsmeerderheid achter zich: alleen SGP en VVD houden vast aan de Kijkuit – waarbij SGP-raadslid en wethouder Meeuwsen zich van stemming onthield.

Door: Han Verbeem

Alle raadsfracties zijn het eens: de Oekraïense oorlogsvluchtelingen verdienen een goed en veilig onderkomen. Nu verblijven de meesten in stacaravans op camping Zon & Zee, maar die zijn niet geschikt voor de komende winter. Daarom is de raad bereid diep in de buidel te tasten voor de plaatsing van houten noodwoningen, ondanks de financiële risico’s. Wel heeft de locatiekeuze bij de Yersenaren veel losgemaakt, constateert SGP-voorman Artwin Otte, en dat vindt hij jammer. Want het gaat hier om mensen in nood. “Het is goed en mooi om iets van onze welvaart te kunnen delen”, aldus Otte. Uiteindelijk zal het Rijk een groot deel van deze kosten weer vergoeden, maar hoeveel zal dat zijn? “Het gaat wel om belastinggeld”, benadrukt hij.

Waarborgen

Ook is er onzekerheid over de financiën, zoals het mislopen van een Europese ontwikkelsubsidie van 150.000 euro voor het Kijkuit-terrein. Raadsleden Buteijn en Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) vragen zich bovendien af waarom het college kiest voor een relatief onbekend bouwbedrijf van Britse oorsprong en niet aan een solide Zeeuwse onderneming. Er zijn echter volop waarborgen en garanties, zo bevestigt de burgemeester, waarbij de gemeente onder meer eigenaar wordt van de geleverde woonunits: “De risico’s zijn voldoende afgedekt.”

Verontwaardiging

In juni maakte het Reimerswaalse college bekend dat de nieuwbouw bij de Hogeweg moest komen. Dat leidde tot verontwaardiging bij de Yersenaren, die het nieuws via de media moesten vernemen. Toch heeft het college de bezwaren van omwonenden serieus genomen door de keuze voor de locatie bij te stellen: niet het trapveldje aan de sportvelden bij de Hogeweg, maar het parkeerterrein aan de Kijkuit moest de nieuwe plaats voor het onderkomen worden. 

Wegstopplek

Huib Bouwman (ChristenUnie) is teleurgesteld over de keuzewisseling van het college, ook omdat hij het veldje aan de Hogeweg verreweg een betere plek vindt vanwege de nabijheid van sportvelden en de school. Nu gaan de Oekraïners naar de Kijkuit. “De verste uithoek van Yerseke”, vult zijn partijgenoot Andries Jumelet aan. PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele noemt het parkeerterrein zelfs “een wegstopplek.”

Tijdsdruk

Burgemeester José van Egmond beaamt dat het college ‘steken heeft laten vallen’ maar benadrukt tegelijk de enorme tijdsdruk waaronder deze- de keuze moest maken. “Het was geen eenvoudig besluit.” Maar linksom of rechtsom: er móest een plaats voor de Oekraïners gevonden worden. “Die willen we in Yerseke en op een goede plek, dat is uiteindelijk gelukt.” Het college ‘leert hiervan’, merkt de burgemeester op. De kosten voor de units blijven bovendien binnen de overheidssteun: honderd euro per opvangplek per dag. “Alle risico’s zijn in beeld en we zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben er voldoende vertrouwen in”, besluit ze.

Luister hieronder naar een interview van verslaggever Han Verbeem en de penningmeester van de Stichting Hulp Oekraïne, alsook één van de Oekraïense vluchtelingen.  

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden