Goes heeft de meeste huizen zonder gas

GOES – Binnen Zeeland is de gemeente Goes het verst als het gaat om het aantal huizen dat niet meer op het gasnet is aangesloten. Inmiddels wordt in 4,6 procent van de Goese woningen geen aardgas meer gebruikt. In Zeeland als geheel is dat 1,3 procent en in Nederland 1,1 procent.

Goes steekt er in Zeeland met kop en schouders bovenuit. Tholen komt met 1,7 procent op de tweede plaats. In de gemeente Borsele wordt in 0,8 procent van de woningen geen aardgas meer gebruikt. In Kapelle ligt het percentage op 0,1, in Reimerswaal op 1,1 en in de gemeente Noord-Beveland heeft een procent van de woningen niet langer een gasaansluiting. In de rij van alle Nederlandse gemeenten staat Goes op de zesde plaats.

Warmtepompen

Het gaat hier om cijfers over 2020, afkomstig van het CBS. Woningen zijn als zonder gas aangemerkt als de centrale verwarming, de keuken en de badkamer zonder gas functioneren. In de meeste gevallen gaat het om woningen waar recent nog warmwaterinstallaties (zoals warmtepompen) en andere elektrische voorzieningen zijn geplaatst. Want drie jaar eerder, in 2017, waren de cijfers overal in Nederland, en ook in Goes, veel lager. Er is ook gekeken naar het percentage woningen waar de warmwatervoorziening al wel elektrisch is, maar het koken bijvoorbeeld nog op gas gebeurt. Ook in dat geval scoort Goes het hoogst in Zeeland.

Verschillen

Niet alleen in Zeeland, ook in de rest van Nederland zijn de verschillen groot. Zeeland scoort wat het aantal woningen zonder gasaansluitingen betreft hoger dan het landelijke gemiddelde en komt met 1,3 procent op de derde plaats. Alleen in de provincies Friesland (1,7 procent) en Noord-Brabant (1,5 procent) is het percentage huizen zonder gasaansluiting hoger. In de Randstad en in Limburg zijn de percentages het laagst.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden