Goes krijgt eerste stadscomponist

GOES – Op zaterdag 18 juni tijdens de Dag van de Componist wordt de eerste Stadscomponist van Goes bekendgemaakt! Een componist, verbonden aan een stad zoals een stadsdichter, is een succesvol initiatief van de stichting Dutch Composers Now.

Nog niet eerder had Zeeland een stadscomponist. De naam van de nieuwe stadscomponist Goes wordt tussen 16 en 17 uur bekendgemaakt door locoburgemeester Joan Veldhuizen via een livestream-uitzending van New Music NOW, live vanuit TivoliVredenburg.

Dag van de Componist is hét feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag en muziek van ruim 100 componisten door heel Nederland. Initiatiefnemer stimuleert het aanstellen van stadscomponisten in Nederland en helpt mee aan het zichtbaar maken van hun werk. In Goes is de stadscomponist een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Goes en Muziekschool Zeeland en de cantor van de Grote of Maria Magdalenakerk: Rutger Valentijn Mauritz.

Stadscomponist

De stadscomponisten laten zich inspireren door de locatie en haar specifieke context: haar bewoners, de aanwezige musici, actuele thema’s of utopische ideeën. Het contact tussen componisten en de bewoners van de stad staan centraal. Met de stad als werkveld en haar bewoners als doelgroep legt de stadscomponist verbanden tussen hun scheppende werk en het muzikale DNA van de stad en provincie.

Als eerste kennismaking tussen de stadscomponist en de inwoners van Goes zal de stadsbeiaardier Rien Donkersloot de muzikale tijdsaanduiding aanpassen naar nieuwe melodieën uit het repertoire van de nieuwe stadscomponist. Dit zijn de melodietjes die voor de uurslag klinken op het hele uur, eerste kwartier, halve uur en laatste kwartier. Die zijn vanaf 18 juni deze zomer te horen door de stad Goes. Daarnaast zal hij in de vroege zaterdagochtend 18 juni op de beiaard van Goes hedendaagse componisten laten horen als bijdrage aan de dag van de componist.

Generation Tone

Komend jaar zal de stadscomponist werken componeren voor het project ‘Generation Tone’ van Muziekschool Zeeland en de Oosterschelde Bibliotheek. Ook zal de componist kennismaken met muziekverenigingen, koren, muziekgezelschappen en beroepsmusici uit Goes en de omliggende dorpen. Daarnaast zal er aansluiting gezocht worden bij andere kunstenaars (denk hierbij aan beeldende kunst, theater, dans) om tot mooie ‘op maat gesneden’ producties te komen.

Dag van de Componist, 18 juni 2022

Dag van de Componist is een initiatief van New Music NOW, het netwerk en muziekplatform voor nieuwe muziek. Dutch Composers NOW is de stichting achter het platform New Music NOW, die zich als propagandabureau van de nieuwe muziek tot doel stelt om het maken, spelen en delen van nieuwe muziek te bevorderen. Nieuw Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) is de beroepsvereniging van Nederlandse componisten met meer dan 330 aangesloten componisten.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden