Goes neemt asielzoekers op in Zeelandhallen

GOES – In de Oosterscheldehal van de Zeelandhallen komt een noodopvang voor 320 asielzoekers. Het college van B&W van Goes geeft hiermee gehoor aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Het COA streeft ernaar om de noodopvang medio september in gebruik te kunnen nemen.

 

Tijdelijke opvang

Het gaat om tijdelijke opvang voor een periode van zes maanden met een eventuele verlening van maximaal zes maanden. De verantwoordelijkheid voor het coronaproof huisvesten en het naleven van de coronamaatregelen ligt bij het COA. 

Het COA geeft aan 2000 tot 3000 bedden te kort te hebben voor de opvang van asielzoekers die via de reguliere weg in ons land aankomen. Dit komt mede door de instroom van meer dan 2000 evacuees uit Afghanistan. De minister van Binnenlandse Zaken deed vorige week in een brief aan gemeenten en provincies een klemmend verzoek om meer noodopvang en meer opvangplekken in duurzame opvanglocaties beschikbaar te stellen en door statushouders te huisvesten. Naast de vijf speciale noodopvanglocaties in Nederland voor Afghaanse evacuees, opent in Goes nu een noodopvang voor reguliere asielzoekers.

Goes is één van de eerste gemeenten waarbij het COA een verzoek tot noodopvang voor reguliere asielzoekers heeft neergelegd. Dit mede omdat Goes in februari 2020 al klaarstond om asielzoekers tijdelijk op te vangen in de Zeelandhallen. Die opvang ging niet door omdat de stroom vluchtelingen ineens drastisch afnam door de Coronapandemie.

 

Voorwaarden gemeente

Burgemeester Margo Mulder: “De noodopvangplekken die nu nodig zijn in ons land én het feit dat we in Goes al heel lang bekend zijn met vluchtelingenopvang maakt dat wij zijn ingegaan op het verzoek van het COA. Dit gebeurt wel op onze voorwaarden. Zo is veiligheid erg belangrijk voor ons. Op basis van de politiecapaciteit kunnen we 320 plekken aanbieden. Ook komen hier geen asielzoekers uit veilige landen of vluchtelingen die geregistreerd staan als overlastgevers”.

Zowel de gemeente Goes als het COA willen de noodopvanglocatie graag voor iedereen zo optimaal mogelijk realiseren. Omwonenden en omliggende bedrijven van de Zeelandhallen zijn over de komst van de noodopvang geïnformeerd. De vaccinatielocatie van de GGD verhuist per 10 september naar het voormalig wokrestaurant bij de Zeelandhallen.

Meer informatie volgt.

Foto: Zeelandhallen (Google Streetview)

 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden