Goes stemt in met verlenging noodopvang

GOES – Het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft ingestemd met de verlenging van de noodopvang in de Zeelandhallen voor een periode van een jaar. De gemeente heeft hiervoor aanvullende afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze afspraken over de leefomstandigheden en doorstroming zijn vastgelegd in een overeenkomst.

De noodopvang is verlengd tot 1 september 2023. De gemeente en het COA hebben afgesproken dat er voor 1 oktober in ieder geval extra toilet- en douchevoorzieningen komen. Ook krijgen de bedden een lattenbodem. Daarnaast bekijken de partijen samen hoe zij voor meer perspectief voor de vluchtelingen kunnen zorgen door hen activiteiten aan te bieden zoals vrijwilligerswerk.

Burgemeester Margo Mulder: ‘In tegenstelling tot Oekraïense vluchtelingen, kunnen asielzoekers helaas niet gaan werken. Velen van hen zouden dit graag doen. Maar het is wettelijk vastgelegd dat zij niet mogen werken. Het is dus belangrijk dat we de asielzoekers andere activiteiten kunnen aanbieden.’

Doorstroming

Het COA gaat ook de doorstroming aanpakken. De organisatie zegt toe dat de asielzoekers binnen drie maanden kunnen verhuizen van de Zeelandhallen naar een regulier asielzoekerscentrum of een noodopvang waar betere faciliteiten zijn. Nu verblijven vluchtelingen soms meer van zes maanden in Goes.

Voorwaarden

De voorwaarden die bij de start van de noodopvang in de Zeelandhallen in september 2021 zijn vastgelegd, blijven van kracht. In Goes worden geen asielzoekers uit veilige landen of vluchtelingen die geregistreerd staan als overlastgevers opgevangen.

Burgemeester Margo Mulder: “Wij zijn vooral op het verzoek voor verlenging van het COA ingegaan, omdat de 320 plekken hard nodig zijn. Kijk naar de toestanden in Ter Apel.’

Foto: noodopvang asielzoekers Zeelandhallen Goes (© Streekomroep de Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden